|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Domácí
Lidé si musí zvyknout, že lépe už bylo 

Dramatické zvyšování cen zdaleka nekončí. V příštích týdnech zdraží úplně všechno

17. října 2021 10:20 / Deposithotos
 0   0
Lidé si musí zvyknout, že lépe už bylo. Podle ekonomů mají před sebou Češi nelehké měsíce. Zdražuje téměř všechno a nic nenasvědčuje tomu, že by se v příštích měsících měla situace stabilizovat.

Člověk vyjde na ulici a má dojem, že se zdražuje všechno a všude. Potraviny, energie, voda, bydlení, zábava či služby. Přestože zatím stále solidně rostou platy i důchody, růst cen už je takový, že nemálo lidí si svých vyšších příjmů prakticky neužije, a naopak se spíš vrací k tradičnímu zvyku důsledně počítat každou utracenou korunu. Podle odborníků v nadcházejících týdnech porostou citelně ceny běžných potravin a zdražování se ale nevyhne ani dalším odvětvím hospodářského sektoru.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy lidem výrazně podraží letošní Vánoce. „Obchodníci budou zvláště před Vánocemi hodně šponovat ceny svých výrobků a produktů, což požene inflaci ještě výš. K domácích faktorům se připojují i ty mezinárodní. Je přepravní krize, kdy například dovoz z Číny výrazně podražil kvůli chybějícím kontejnerům. Cena převezení hraček, oblečení nebo elektroniky z čínských přístavů opravdu dramaticky narostla důsledkem pandemie," míní ekonom. 

Když chybí elektronika nebo hračky z Číny, tak si prodejci mohou říci více, protože vidí, že je to nedostatkové zboží. Ví, že najdou někoho, kdo zboží za vyšší cenu nakonec koupí. Například tablety stály loni v průměru 4200 korun, nyní je to 5200, tedy o tisíc korun více. Zdražují ale třeba také dámské zimní bundy o 20 až 25 procent či kojenecké oděvy. V příštích měsících dojde k citelnému zdražování s ohledem na blížící se svátky. 

Zdražování se nevyhýbá ani dalším odvětvím. Zlé časy čeká například stavebnictví. Lidé dnes zaplatí za některé položky i několikanásobek ceny před pandemií. Výrazně zdražilo hlavně dřevo, železo nebo polystyren. Jiné položky je zase problém vůbec sehnat. To se pochopitelně odráží i na rostoucích cenách nemovitostí a stavebních prací. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza upozorňuje, že pokud by tento trend pokračoval, následky mohou být pro českou ekonomiku dramatické.

„Důsledky by mohly při tomto déletrvajícím stavu být dramatické. Zastavování staveb, snížení objemu stavební výroby a z toho vyplývající dopady do celé ekonomiky. Stavebnictví je svým podílem na HDP cca 8 až 10 % srovnatelné s automobilovým průmyslem, všichni bychom si měli uvědomit, že jakmile krize zasáhne stavebnictví, tak ten stav se bude těžko napravovat. Je potřeba udržet investiční apetit na současné úrovni a na stavebních investicích nešetřit,“ uvedl Nouza.

Prudce zdražují i pohonné hmoty, které jsou nyní nejdražší za posledních sedm let. Ceny benzínu a nafty lámou letité rekordy. Litr naturalu teď stojí v průměru 35,50 Kč, litr nafty 34,10 Kč. Hlavně ve městech je ale podstatně dráž. „Je to i kvůli tomu, že klíčoví těžaři v čele s Ruskem nebo Saudskou Arábií stále omezují svoji těžbu," nastínil důvod ekonom Lukáš Kovanda. Zdraží-li ropa ještě víc, mohou se cenovky některých pump již brzy přiblížit i ke 40 korunám za litr. Nad Českem se stahují mračna. Nová vláda bude čelit vážným problémům i nečekaně silné opozici.

Zdroj: czso.czidnes.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu