|  ZPRÁVY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Domácí
První komunistický prezident trpěl celou řadou závažných zdravotních problémů, zvláště pokročilou syfilidou a alkoholismem 

Nehorázná manipulace s veřejností. Největší lži o zdraví českých prezidentů

15. října 2021 10:53 / Profimedia
 0   0
Ačkoliv prezidentská kancelář v uplynulých dnech slíbila, že zveřejní informace o zdravotním stavu Miloše Zemana, stále se tak nestalo. Přitom z průzkumu, který exkluzivně pro Český rozhlas zpracovala agentura Median, vyplývá, že 87 procent Čechů chce vědět, zda je prezident způsobilý vykonávat svoji funkci.

Bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský v této souvislosti připomenul, že zásadně jinak se informovalo o zdravotních problémech exprezidenta Václava Havla, který byl v nemocnici opakovaně, nejprve s plicními a později střevními problémy. „Lékařské konzilium tehdy informovalo každých 24 hodin, třeba i o tom, kolik centimetrů střeva bylo panu prezidentovi odebráno," řekl bývalý Havlův tiskový mluvčí pro CNN Prima NEWS s tím, že veřejnost znala i prognózy zdravotního stavu hlavy státu a léky, které dostává. Zároveň si posteskl,  že začínáme vypadat jako Severní Korea či Sovětský svaz. Jak se informovalo o zdraví našich prezidentů v hluboké minulosti? Vybíráme pár příkladů.

Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937), prezidentem 1918–1935

Zdravotní stav prezidenta Masaryka byl po většinu jeho politické dráhy dobrý a začal se zhoršovat až v roce 1934. Navzdory silně se zhoršujícímu zdraví byl ale Masaryk v květnu roku 1934 opět zvolen prezidentem a v úřadu setrval až do 14. prosince 1935. V té době se již informace o jeho zdravotních problémech skrývaly. Novinář a historik Petr Zídek situaci popsal takto: „Informace určené pro veřejnost Masarykovy zdravotní potíže umenšovaly a nenazývaly pravými jmény již od počátku května 1934, kdy utrpěl první záchvat mozkové mrtvice.“

Český rozhlas má k dispozici reportáž z jeho poslední prezidentské volby 24. května 1934, kde je dobře slyšet, jak si nemůže vybavit slova prezidentského slibu a napovídat mu musí přísedící. Masaryk, který měl v důsledku mrtvice problémy se zrakem, se text prý raději naučil nazpaměť, paměť ho ale v rozhodující chvíli zradila. Podle různých svědectví se prezident na veřejnosti pohyboval nejistě a při přehlídce čestné roty museli Masaryka podpírat. 

Emil Hácha (1872–1945), prezidentem 1938–1945

Zdravotní stav Emila Háchy se během jeho působení v úřadu výrazně zhoršil. Veřejnost o tom informována nebyla, protože byl nástrojem, který sloužil legitimizaci nacistické okupace. Němci si nepřáli jeho odstoupení nebo zpochybňování jeho schopnosti svou funkci nadále vykonávat. Historik Vít Machálek, který je autorem rozsáhlé Háchovy biografie, k jeho stavu v době atentátu na Heydricha píše následující: „Hácha už v této době fakticky nebyl schopen vykonávat svůj úřad a adekvátně vnímat situaci.“ Skutečnost, že prezident už nebyl s to pronést vánoční projev v roce 1943, vyvolávala spekulace, zda Hácha již nezemřel. V lednu 1944 se v denním tisku opakovaně objevilo dementi ‚poplašných pověstí‘, obsahující už v novinovém titulku zcela absurdní formulaci, že se dr. Hácha ‚těší úplnému zdraví‘. Tou dobou už Hácha ztrácel schopnost chůze a někdy prý nepoznával ani vlastní dceru. Od 29. ledna 1944 se o něj v Lánech, kam natrvalo přesídlil, staraly dvě povolané zdravotní sestry. Nezvládal se také už podepsat a často prý zkazil připravený dokument.“

Klement Gottwald (1896–1953), prezidentem 1948–1953

První komunistický prezident trpěl celou řadou závažných zdravotních problémů, zvláště pokročilou syfilidou a alkoholismem. Veřejnost se o Gottwaldových nemocích ale oficiálně nedozvěděla. Lékařská zpráva o stavu umírajícího vůdce se v Rudém právu objevila až 14. března 1953. Psalo se v ní, že „prezident republiky soudruh Klement Gottwald onemocněl dne 12. března ráno prudkým zánětem plic a pohrudnice. Bylo zavedeno energické léčení, v němž se pokračuje“. 15. března 1953 pak Rudé právo přineslo informaci, že prezident Gottwald zemřel. „Soudruh Klement Gottwald od 9. hodiny ranní již nenabyl vědomí. Ač byly dýchání i koloběh uměle a trvale udržovány, stav kolapsu se prohluboval. Vzrůstala cyanosa a bledost, dýchání vázlo, tep nebyl hmatný, tlak krevní se nedal měřit. Znovu se dostavily příznaky poruch ústředního nervstva. Soudruh Klement Gottwald zemřel přesně v 11 hodin," psalo Rudé právo.

Ludvík Svoboda (1895–1979), prezidentem 1968–1975

V červnu 1972 během návštěvy indické premiérky Indiry Gándhíové postihla prezidenta Ludvíka Svobodu mozková příhoda. Československý tisk napsal jen to, že prezident „lehce onemocněl“ a lékaři mu doporučili „několikadenní klid“. Svobodovy zdravotní problémy se prohloubily v roce 1974, kdy nejprve nastoupil léčbu močových cest ve Státním sanatoriu, jen aby ho po propuštění do domácího léčení postihla série příhod plicní embolie, oboustranný zánět plic a pohrudnice. Vzhledem k tomu, že – jak nedávno popsaly Seznam Zprávy – se mezi lidmi začaly šířit spekulace, že prezident už dost možná nežije, začala vládní místa o zdravotním stavu prezidenta Svobody informovat velmi důkladně. Již dne 17. dubna 1974 našli čtenáři na první straně Rudého práva zprávu s titulkem „Sdělení Kanceláře presidenta republiky“, v níž se psalo: „Vzhledem k zájmu široké veřejnosti o zdravotní stav presidenta republiky Kancelář presidenta republiky a vedení Státního sanatoria sdělují, že president republiky armádní generál Ludvík Svoboda byl propuštěn z nemocničního do domácího léčení.“ V dalších dnech, týdnech a měsících se podobné zprávy v tisku i v rozhlase objevovaly velmi často. Pravidelné zprávy o Svobodově zdravotním stavu se od té doby začaly vysílat v rozhlase.

Informace o zdraví současného prezidenta Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman je v současné době hospitalizován ve střešovické nemocnici. O jeho zdraví nemá veřejnost téměř žádné informace. Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byly důvodem hospitalizace komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Jiné informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici. 

Na podporu manžela vystoupil na tiskové konferenci paní Ivana Zemanová. „Mohu potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji při nejmenším za velmi neetické," řekla ve čtvrtek první dáma a připomněla, že její manžel není jediným prezidentem, který v době výkonu funkce onemocněl. Skandál v nemocnici. Návštěva Radka Vondráčka u prezidenta Zemana má nečekanou dohru.

Zdroj: seznamzpravy.cz, irozhlas.cz, cnniprima.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu