|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Premiér Andrej Babiš svolal kvůli šíření koronaviru na dnešní den vládní zdravotní radu 

Vláda chystá další strategii. Nechte se překvapit, vzkazuje premiér

14. října 2021 08:09 / Depositphotos
 0   0
V Česku ve středu přibylo 1497 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o 450 více než před týdnem. Reprodukční číslo, které odráží míru šíření nákazy koronavirem, stouplo na hodnotu 1,26. Kvůli zrychlující se epidemii svolal premiér Babiš na dnešní den poradu s odborníky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po poradě s týmem na řízení epidemie svolal kvůli šíření koronaviru na dnešní den vládní zdravotní radu. Ministerstvo zdravotnictví na ní představí další strategii, sdělil premiér na twitteru. Šíření covidu-19 v Česku už asi dva měsíce zrychluje, v uplynulých týdnech vláda opatření spíše uvolňovala. Nová mimořádná opatření, ani regionální, podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla navržená nebudou.

„Porada s Centrálním řídícím týmem. Covidová čísla se zhoršují, v nemocnicích končí více lidí, převážně neočkovaných. Očkování je jediný způsob, jak covid porazit. Nepodceňujte to. Na zítřek jsem svolal Radu pro zdravotní rizika, ministerstvo zdravotnictví představí svou další strategii,“ napsal včera na twitter Andrej Babiš. Další podrobnosti ovšem neuvedl a z ministerstva zní, že se lidé mají „nechat překvapit“.

Hejtman Jihočeského kraje a také člen rady Martin Kuba pro iDNES.cz řekl, že neočekává, že by se na jednání měla řešit otázka zpřísnění opatření či omezení. „Fakt vůbec nevím. Neznám program, nepřipravuji ho. Jsem tam za asociaci krajů a řeším témata, která přijdou na stůl. Zatím nevidím důvod, proč by se mělo nějak zpřísňovat,“ komentoval pro Kuba.

Ten nepovažuje za problém ani zrušení plošného testování dětí ve školách. „Epidemie je virové onemocnění, proti kterému se může každý chránit očkováním. To je dostupné úplně každému, je hrazené z pojištění. Každý se mohl rozhodnout jestli se chce chránit nebo ne,“ uvedl Kuba s tím, že v loňském roce se musela dělat opatření kvůli lidem, kteří neměli možnost se nechat očkovat, a to z důvodu, že vakcíny nebyly.

Čísla, která nyní sledujeme ohledně počtu nakažených jsou z velké části ve skupině lidí, kteří nejsou rizikoví. To znamená ve věkové skupině mladých. Ti, kteří končí třeba v nemocnicích jsou většinou lidé, kteří naočkováni nejsou. Ti, kteří jsou očkování a jsou v normální zdravotní kondici, tak se víceméně v nemocnicích neobjevují. Je na každém, aby se chránil.

Centrální řídící tým se schází nad řízením epidemie covidu-19 schází dvakrát týdně, tvoří ho zástupci ministerstva zdravotnictví a armády, vede je hlavní hygienička. Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal. Koronavirus jen tak nezmizí, jsme teprve na začátku, varují vědci a naznačili, co by bylo pro svět nejlepší.

Zdroj: mzcr.cz, idnes.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu