|  ZPRÁVY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Domácí
Babiš vážně přemýšlí nad prezidentskou kandidaturou 

Babišovi hraje všechno do karet. Teď může posunout svoji politickou kariéru ještě výš, shodují se odborníci

14. října 2021 07:15 / Depositphotos
 0   0
Hnutí ANO sice utrpělo porážku, premiér Andrej Babiš však může svou politickou kariéru naopak posunout o stupeň výš. A to až na prezidentský úřad. Podle odborníků jsou v současné době jeho šance na zvolení poměrně vysoké.

Premiér Andrej Babiš by se mohl lehce stát příštím prezidentem. Prvním kolem volby by prošel bez potíží. Právo oslovilo s žádostí o názor na faktické rozložení sil v případných prezidentských volbách specialisty na politický marketing Jakuba Horáka a Karla Pluhaře. Oba se domnívají, že volební výsledky hrají v tomto směru ve prospěch Babiše. ANO volilo 1 458 140 voličů. Lze očekávat, že stejný počet voličů by pro lídra hnutí hlasoval i v prvním kole volby prezidenta. To by pro postup do druhého kola mělo hravě stačit, ostatně v roce 2018 měl postoupivší Jiří Drahoš v prvním kole volby téměř o sto tisíc hlasů méně.

„Prvním kolem volby by Andrej Babiš prošel bez potíží. Pokud by oslovil jen voliče ANO, získal by více hlasů než v roce 2018 Jiří Drahoš. Spolehnout by se přitom mohl také na příznivce levice a nacionalistických stran, kteří z těchto voleb odešli poraženi. Velkou otázkou by byl úspěch ve druhém kole. Čím dříve bude prezidentská volba, tím větší šanci má Andrej Babiš na úspěch,“ řekl Právu Pluhař.

Zatímco ostatní kandidáti budou dávat dohromady zázemí nebo dokonce podpisy, on bude řešit, jen jak vyhrát druhé kolo. Brzká volba je pro něj důležitá také proto, aby nenastal posun ve vyšetřování kterékoli z mnoha kauz, které s sebou táhne.

Babiš údajně nad kandidaturou vážně přemýšlí. Odrazují ho však průzkumy veřejného mínění, podle kterých by ve druhém kole neporazil protikandidáta. Podle informací Horáka si lídr ANO nechal tři takové průzkumy vypracovat a vyšly právě s tímto výsledkem. Už v minulosti si nechal udělat průzkumy, jakou by měl šanci. Ty mu ukázaly, že je naprosto nepřijatelný pro 67 procent voličů, takže je ve druhém kole nevolitelný. Při šancích na prezidentskou volbu, kde je potřeba sebrat alespoň padesát procent hlasů, je právě kategorie přijatelnosti velmi důležitým měřítkem. 

Pod vlivem zhoršujícího se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana, u nějž není v této chvíli jisté, že dokončí mandát, a prohře ve volbách si Babiš vyhodnotil terén tak, že to zkusí. Nemá co ztratit. Může jen získat. Do prezidentské kampaně půjde naplno. Využije k tomu svou opoziční roli, kdy bude ostřelovat vládu, kterou čeká úřadování uprostřed jedné z nejtěžších epoch za poslední roky. 

Horák proto pokládá za pravděpodobné, že Babiš na prezidenta kandidovat bude. „Protože jaké jsou jiné varianty? On rozhodně nebude sedět v Poslanecké sněmovně a poslouchat tam žvanění. On by to psychicky nevydržel,“ řekl Právu. Kdo vystřídá na Hradě Miloše Zemana. Průzkumy hovoří jasně.

Zdroj: pravo.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu