|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
V Itálii od 15. října začla platit povinnost covidových pasů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru i soukromých firem 

Do práce jen s covid pasem. Tlak na očkování v Evropě sílí

17. října 2021 09:16 / Depositphotos
 0   0
Francie, Řecko, Itálie, Británie. Počet zemí, které už vyžadují povinné očkování, zatím především pro lékaře, zdravotnický personál a zaměstnance sociálních služeb, se zvyšuje. Přitvrzuje Itálie. V zemi se nově musí při příchodu do práce nově prokázat covidovým pasem.

Podle expertů si lze jen těžko představit, že bude koronavirus zlikvidován jako neštovice. Cílem by mělo být dosáhnout menšího přenosu a toho lze dosáhnout po naočkování 95 procent populace. Tlak na povinné očkování tedy v mnoha zemích začíná sílit.

V Itálii od 15. října začala platit povinnost covidových pasů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru i soukromých firem. Pokud zaměstnanci nebudou mít covidový pas, pošle je zaměstnavatel na neplacenou dovolenou a hrozí jim rovněž pokuta stejně jako zaměstnavatelům. Lidé, kteří vyrazí bez zeleného pasu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1500 eur (15 200 až 38 tisíc korun). V Itálii podobně jako v dalších evropských zemích bylo dosud nutné se prokázat covidovým certifikátem při vstupu do vnitřních prostorů barů, restaurací či kin. Covidový certifikát je povinný také při nástupu na dálkové spoje. Musí se jím prokazovat učitelé a další pracovníci na školách. 

Výjimku nemají ani vysoce postavení politici. Pokud certifikát nepředloží například poslanci a jejich asistenti, nebude jim umožněn vstup do areálu sněmovny. Poslancům navíc hrozí vyloučení ze zasedání po dobu dvou až patnáct dnů, čímž by přišli i o část platu.   

„Je to zavedeno především z preventivních důvodů, situace zatím není nijak alarmující, Italové na tom v minulosti byli rozhodně mnohem hůře, než v současnosti. Vláda se nicméně snaží přimět neočkované, aby se před zimou naočkovali,“ vysvětlil nová opatření v Itálii zpravodaj ČT Jan Šmíd. V Itálii je očkováno 80 procent lidí starších dvanácti let, což je v porovnání s evropskými zeměmi velmi vysoké číslo. Je ale problém s tím, že řada lidí nad 50 let se vůbec nechce nechat očkovat. Ti ale patří do rizikové skupiny. Povinnost prokazovat se certifikáty se nyní nově týká asi 23 milionů pracovníků, z nichž asi půl milionu lidí není očkováno. Právě na ty vláda v tuto chvíli cílí.

Takzvaný zelený pas, jímž se v Itálii už musí lidé prokazovat například při vstupu do vnitřních prostorů restaurací či kin a musí už ho mít například učitelé, dostanou lidé, kteří mají alespoň dva týdny po první dávce očkování, nebo mají negativní test na covid nejvýše dva dny starý, nebo nemoc prodělali v předchozích šesti měsících. Povinnost covidpasů platí nejméně do konce roku, dokdy zatím trvá nouzový stav vyhlášený v souvislosti s pandemií. Nouzový stav ale může být opět prodloužen.

Itálie ale není výjimkou. Velkým tématem je i povinné očkování leteckých pasažérů, které už schválila například Kanada. Aerolinky mezitím nařizují povinnou vakcínu svým zaměstnancům. Dopadá to na piloty, letušky i další zaměstnance největších amerických leteckých společností Delta Air Lines a United Arlines. I v tomto případě člověk bez očkování přijde o práci. A budou jich zřejmě stovky. Očkování vyžadují banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs. Bankovní společnost Goldman Sachs zašla nejdál. Vakcínu vyžaduje nejen po zaměstnancích, ale i klientech a pouhých návštěvnících poboček. Zase o krok blíž k povinnému očkování. Stejně nás nemine, je přesvědčen vědec.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu