|  ZPRÁVY
st 17. dubna, svátek má Rudolf, zítra Valérie
Domácí
Vláda se rozhodla na závěr svého působení zvýšit tlak na očkování 

Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den

16. října 2021 07:45 / Foto: MZCR.cz
 0   0
Se stoupajícími čísly covidové nákazy roste tlak na to, aby se co nejvíce lidí nechalo očkovat. Od prvního prosince by proto podle návrhu ministerstva zdravotnictví mělo skončit hrazení koronavirových testů z veřejného zdravotního pojištění. Cílem je snížit komfort lidí, kteří si dosud nedošli pro vakcínu.

Vláda se rozhodla na závěr svého působení zvýšit tlak na očkování. To tak sice zůstává dobrovolné, obejít se bez něj a neporušovat pravidla však může být stále těžší a těžší a také dražší. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navrhuje zkrácení platnosti negativních testů, kterými se lidé musí stále prokazovat v řadě služeb či na akcích. A to výrazně. 

„V nemocnicích končí primárně lidé, kteří nejsou očkovaní. V rámci delta varianty viru se dříve nebo později nakazí a pravděpodobnost, že skončí v nemocnici, je zkrátka vyšší,“ upozornil ministr Vojtěch na tiskové konferenci. Varovná je zejména riziková skupina seniorů, kde stále chybí očkovat okolo 400 tisíc lidí.

Změna by něla nastat především v proplácení testů. Platit budou některé výjimky. ,,Určitě to budou děti do 12 let, zřejmě i lidé se zahájeným očkováním," řekl Vojtěch. Testy čeká i zkrácení platnosti. PCR by měl nově platit místo týdne tři dny. Antigen lidem postačí jako průkaz bezinfekčnosti na den. ,,Je to naprosto zásadní, aby testy byly více průkazné,“ domnívá se Vojtěch.

Jeho slova potvrdila hlavní hygienička Pavla Svrčinová s tím, že se zlepší i vymáhání opatření. Pokud se situace nebude zlepšovat, možné je i zpřísnění opatření, která se týkají respirátorů. Musely by se nosit ve všech uzavřených prostorech. V současnosti nejsou na mnohých místech povinné. Ještě přísnějším opatřením by bylo povolit vstup do restaurací a dalších míst jen lidem plně očkovaným nebo těm, co covid prodělali v posledních 180 dnech. To by část populace mohlo přimět na očkování nakonec jít.

Ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že vláda nechce zavádět další restrikce ani plošné testování. Neplánuje ani žádné lockdowny ani uzavírání provozoven. Znovu ale zvažuje možnost, že by bezinfekčnost v restauracích kontroloval jejich personál. Prověří to podle něj právníci, sám to považuje za správné. Proti se již dříve postavili restauratéři, podle nich je nezákonné, aby chtěli po lidech citlivá data o zdraví, což podle nich očkování nebo výsledek testu je. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by bylo také možné povolit na hromadných akcích účast pro větší podíl očkovaných lidí. Covid zdaleka neřekl poslední slovo, varují experti. Delta cílí na jednu skupinu lidí.

Zdroj: vlada.cz, mzcr.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu