|  ZPRÁVY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Domácí
Delta si najde neočkované, varuje epidemiolog 

Covid zdaleka neřekl poslední slovo, varují experti. Delta cílí na jednu skupinu lidí

12. října 2021 08:26 / Depositphotos
 0   0
I když to v záplavě informací o volbách vypadá, že koronavirus na čas zmizel, není to pravda. V Česku za pondělí přibylo 1345 nově nakažených. Jak upozorňují epidemiologové, covid neskončil a čísla s podzimem porostou. Delta je nakažlivější a bude cílit především na neočkované.

Propadli jsme optimismu, že u nás snad úplně covid skončil, ale rozhodně to tak není. Podle expertů by se ale naštěstí neměly opakovat scénáře loňské zimy, kdy byly přeplněné nemocnice covidovými pacienty.

S koronavirem se bude muset společnost naučit žít, myslí si hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.  „Ale máme proti němu zbraň ve formě očkování. Lidé většinou zareagují, když se situace zhorší. Máme i možnost třetích dávek vakcíny. A cest je daleko víc, než jsme měli minulou zimu,“ vysvětlil epidemiolog. Populace je prý částečně proočkovaná. „Ale méně, než jsme chtěli. A také je promořená, ale to nevíme, do jaké míry,“ uvedl epidemiolog pro CNN Prima NEWS.

„Virus si neočkované lidi najde, naprostá většina se s ním setká. I očkovaný člověk může virus přenést, ale v menší míře a po kratší dobu,“ vysvětlil Smejkal. Myslí si, že čísla nakažených porostou. „U zemí okolo nás šla také nahoru. Varianta delta je nakažlivější. Stejně jako spalničky,“ varoval.

Podle Smejkala by Češi do jara neměli sundávat roušky ani respirátory. A to ani ti očkovaní. „Z nejhoršího jsme venku, tohle se dá vydržet,“ myslí si. Další opatření by ale už nezpřísňoval. Naopak by začal vymáhat ta, která aktuálně platí. „Doufám, že zpřísňovat se už nebude. Nějaká opatření máme, ale nedodržujeme je. V Rakousku se například ukazuje průkaz imunity, když vejdete do vnitřních prostor. Když průkaz neukážete, do prostoru vás nepustí. My máme Tečku, ale téměř nikdo ji vidět nechce,“ nelíbí se hlavnímu epidemiologovi IKEM.

Čísla ukazují, že za sobotu přibylo v Česku 665 nových případů nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší víkendové číslo od 8. května. A roste i počet úmrtí. Za poslední týden zemřelo 23 lidí s covidem-19, celkově počet úmrtí přesáhl hranici 30 500. Rychlost šíření covidu v zemi se pomalu zvyšuje již několik týdnů. Koronavirus se vrací v plné síle. Zneklidňující je struktura nakažených.

Zdroj: mzcr.cz, cnniprima.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu