|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Zima se nezadržitelně blíží 

Na Evropu se žene sníh a mráz. V Alpách nasněží až půl metru

13. října 2021 07:49 / Pixabay
 0   0
Do Česka dorazilo první podzimní sněžení. Vločky budou padat i další dny, i když pouze ve vyšších polohách. Za studenou frontou k nám bude v příštích dnech od severozápadu proudit studený a vlhký vzduch. Opatrní by měli být i řidiči. Na českých silnicích hrozí náledí.

Kolem tlakové níže nad severní Evropou k nám bude nadále proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, předpovídají meteorologové. První sněhové vločky už se objevily během včerejší noci na hřebenech nejvyšších hor Česka. Teploty se například na hřebenech Krkonoš drží slabě pod nulou, a proto zůstává slabý sněhový poprašek ležet. Nejde o nijak výjimečný jev. První sněhová pokrývka se v nejvyšších polohách hor objevuje obvykle už před 20. říjnem.

Podle meteorologů bude mít počasí ve středu podobný ráz jako v úterý. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 7 až 11 °C. Většinou bude oblačno, místy se ojedinělé objeví přeháňky, v polohách nad 800 metrů opět sněhové či smíšené. Vát bude vítr o síle tří až sedmi metrů za sekundu.

Noc na čtvrtek opět přinese přízemní mrazíky, nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 1 °C. Během dne bude převážně oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 8 až 12 °C. Na horách v polohách nad 900 metrů meteorologové očekávají sněhové či smíšené srážky.

V noci na pátek teploty klesnou ke 3 až -1 °C. Ve dne vystoupají k 11 až 15 °C, přijdou i ojedinělé přeháňky. Bude oblačno až zataženo, na horách ve výšce nad 1 100 metrů očekávejte smíšené nebo sněhové srážky.

Opatrní by měli být řidiči. Na českých silnicích totiž především ve čtvrtek hrozí náledí. Teploty budou klesat až k minus jednomu stupni Celsia a starosti budou řidičům dělat také mrznoucí mlhy.

Masivní sněžení se žene na sousední Německo. Podle německé meteorologické služby (DWD) teploty v některých oblastech klesnou až k minus devíti stupňům Celsia. V Alpách by mělo tento týden nasněžit až 50 centimetrů a sněžit bude i v polohách kolem 400 metrů nad mořem. Sněžení by se mělo přesunout i do Česka. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Udroj: chmi.cz, dwd.de.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu