|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Podle Romana Prymuly až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdyby zde byla přijata přísnější opatření 

Opatření proti koronaviru měla být mnohem tvrdší, říká epidemiolog

07. září 2021 09:10 / Depositphotos
 0   0
Jak jsme se vypořádali s poslední vlnou pandemie a muselo zemřít tolik lidí? V Česku se mluví o 30 tisících obětech covidu. Biochemik Jan Konvalinka opakovaně uvádí až 36 tisíc. Podle epidemiologa Romana Prymuly až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdyby zde byla přijata přísnější opatření.

Epidemiolog Roman Prymula je přesvědčen, že až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdyby zde byla přijata přísnější opatření. Stejně tak je toho názoru, že se limit 75 procent proočkovaných občanů v Česku nenaplní. „Jsme někde na 57 procentech. Posun u lidí, kteří očkování odmítají nebo váhají, je nelehký," uvedl v pořadu Interview na ČT24.

Prymula ve vysílání konstatoval, že se budou v Česku provádět analýzy, které by měly odpovědět na otázku, kolik lidí skutečně zemřelo na covid a s covidem. Podle něj ale nemá tato bilance již takový praktický význam. „Ve všech případech se to navíc nedá určit definitivně. Není ale pravda, že ve statistice jsou lidé, kteří zemřeli například při autonehodě a byli covid pozitivní," podotkl.

Epidemiolog uvedl, že se nedá přesně říci, kolik lidí zemřelo zbytečně. Myslí si však, že se mnohým ztrátám na životech dalo předejít včasnějšími a tvrdšími opatřeními. „Až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo," vypočítával. Toto číslo přitom nemusí být konečné. Nakažených covidem opět přibývá. „Když se srovnají poslední dva týdny, jednoznačně dominuje ten poslední, a to v posledních dnech," uvedl Prymula s tím, že se v těchto dnech maximálně testovalo a denně přibylo přes 300 nových případů.

Jaký nás čeká podzim? Prymula věří, že podzimní situace nebude tak dramatická, jako tomu bylo loni na podzim nebo letos na jaře. „V Evropě vidíme, že dochází k poměrně masivnímu nárůstu, že už tady čtvrtá vlna v řadě zemí je. Třeba v Izraeli je to poměrně překvapivé. Na druhou stanu, myslím si, že u nás počet osob, které nemoc prodělaly, je vysoký," zmínil s tím, že by to mohlo být i násobně víc, než uvádí statistiky. Myslí si také, že Česko je jednou z nejpromořenějších zemí na světě.

Podle epidemiologa virus nezmizí a budeme se muset naučit s ním žít. „Ten virus nezmizí. Ale pokud tady bude slušná proočkovanost v kombinaci s těmi, kteří covid prodělali, tak si myslím, že ty roušky brzy sundáme. S tím nebudeme žít napořád," míní. Dodal ale, že zřejmě budou skupiny lidí, kteří budou ochranu dýchacích cest nosit dál, například senioři nebo lidé se sníženou imunitou. Na podzim nás čeká další hrozba, varují vědci. A o covid nejde.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu