|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Volby do Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky proběhnou začátkem října 

Strany by neměly propadat nadšení. Volebními výsledky může zamávat jedna drobnost, varuje politolog

07. září 2021 08:31 / Depositphotos
 0   0
Veřejnosti je předkládán jeden předvolební průzkum za druhým. Sekretariáty by však neměly propadat nadšení z prezentovaných čísel. Jde o jakési „coby kdyby“ a situace po volbách může být hodně odlišná, varuje politolog Lukáš Jelínek.

Největší volební potenciál před říjnovými sněmovními volbami má podle průzkumu koalice Spolu, sdružující ODS, lidovce a TOP 09. Pokud by jí dali hlas všichni lidé, kteří její volbu v současnosti zvažují, získala by až 31,5 procenta. Vyplývá to z výsledků průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi.

Druhý nejvyšší potenciál má vládní ANO premiéra Andreje Babiše, které má šanci oslovit až 30 procent voličů. Podle politologa Lukáše Jelínka hnutí zjevně dosahuje svého stropu. „Kdo má v Babiše aspoň špetku důvěry, je už zpravidla rozhodnut jej volit. Že by ANO mohlo lovit v revíru opozice je dost nepravděpodobné. To už se spíš dají vytunelovat zbytky příznivců komunistů a sociálních demokratů," myslí si Jelínek.

V případě ČSSD lze podle něj očekávat napínavé drama. Její potenciál je desetiprocentní, avšak volební modely sociálním demokratům věští, že pětiprocentní laťku nepřekonají. Leč naděje umírá poslední, zvlášť když je vidět, že je zde ve srovnání s pevnou podporou dvakrát až třikrát tolik osob, které by mohly její soupisku šoupnout do urny. Nejspíš také proto teď nejviditelnější tvář Lidového domu, Jana Maláčová, kmitá jako fretka a je jí s krystalicky sociálními tématy všude plno.

Podle Jelínka je stále zřetelnější, že může splasknout bublina Pirátů a Starostů, což by znamenalo úprk pravicovějších voličů ke konzervativcům a levicovějších třeba k ČSSD. S nimi, jejich otevřeností světu a progresivním přístupům ale oranžový tým dosud nepočítal. A to mu může zatlouct hřebíček do politické rakve. Zatímco KSČM a SPD může soutěžit leda s vyhraněnými extremisty, u hnutí ANO by nepřekvapilo, kdyby zesílilo svoji národoveckou a k Evropské unii kritickou rétoriku.

„Průzkum volebního potenciálu vyzněl nejlépe pro trojlístek ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a nyní bude zajímavé sledovat, jak se z něj poučí právě on. Na izolacionalismu v zahraniční politice by se asi neshodl, neprošlo by ani cílení na vysloveně nízkopříjmové skupiny. Smysl by ale mělo přesvědčování střední třídy, že blok Spolu je sázkou na strany, které jsou známé a za něž hovoří minulost, kdežto středová parta kolem Ivana Bartoše a Víta Rakušana se teprve hledá," říká politolog.

„Pověstný třetí vzadu Robert Šlachta může své  sympatizanty lanařit i rozdávat, poněvadž pro mnohé symbolizuje především sen o ideální politice, který se však dokáže raz dva rozplynout. Přitom malé a záhadné strany, o nichž nevíme, jak v tvrdém rozstřelu obstojí, mohou s osudem těch větších jaksepatří zamávat, " shrnul politolog situaci pro Český rozhlas. Koketérie ANO a ODS je evidentní. Vím, jaký bude vývoj po volbách, říká Hamáček.

Zdroj: irozhlas.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu