|  ZPRÁVY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Domácí
Adam Vojtěch několikrát ubezpečil, že za této vlády nebude žádné povinné očkování 

Zase o krok blíž k povinnému očkování. Stejně nás nemine, je přesvědčen vědec

07. září 2021 12:51 / Depositphotos
 0   0
Vyhazov ze zaměstnání, vysoké pokuty, zákaz vstupu do restaurací či nemožnost použití veřejné dopravy. To je jen krátký výčet omezení pro neočkované v nejrůznějších státech světa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ovšem několikrát ubezpečil, že za této vlády nebude žádné povinné očkování, a to ani zdravotníků.

„Zavést povinné očkování je poměrně významný krok, pravděpodobně by kvůli tomu musel být změněn i zákon o veřejném zdraví. Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu k té povinnosti, samozřejmě možné to je v budoucnu, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby. Tato otázka nyní na stole není," řekl před časem ministr Vojtěch.

Tlak na povinné očkování ale sílí a sílit bude. Například zaměstnanci antimonopolního úřadu jsou od 6. září povinni předkládat negativní testy na covid. Předseda úřadu Petr Mlsna řekl, že k opatření požadovat potvrzení bezinfekčnosti zaměstnanců přistoupil poté, co se na úřadě objevil pozitivní případ nákazy. 

„Kontaktovali jsme hygienu na základě toho, že se zde objevily případy nákazy. A to vyplývá i z doporučení ministerstva zdravotnictví, které souvisí s ustanovením zákoníku práce, kde se říká, že je povinností zaměstnavatele předcházet škodám na zdraví zaměstnanců a zavádět opatření na ochranu bezpečnosti zdraví při práci tím, že bude předcházet případným rizikům. A jedním z těchto opatření je právě i testování zaměstnanců na přítomnost viru," sdělil Mlsna pro Echo24.

To, že by ale mohl zaměstnanec prokázání bezinfekčnosti odmítnout a měl by právo do práce nedocházet a pobírat plný plat, podle Mlsny v žádném případě není možné. „Pokud by to někdo odmítal, tak je asi vhodné zeptat se ho na důvody, zda jsou etického nebo zdravotního nebo třeba jiného charakteru. Případně je pak nutné nastavit opatření na straně zaměstnavatele, která budou tyto objektivní důvody zohledňovat," uvedl Mlsna.

Podle Mlsny se úřad nesetkal s odporem na straně zaměstnanců a ani podle něj nehrozí, že by si to někdo mohl vykládat jako nátlak k tomu nechat se očkovat. „Úřad je poměrně proočkovaný. Žádné odpůrce tady neřešíme, jestli se nechají naočkovat, to je na každém zvlášť. ÚOHS není tak velký, aby zde fungovala zastupitelnost. V jednom případě budou dokonce muset očkovaní absolvovat do tří dnů PCR test," řekl Mlsna.

Podle vyjádření jihomoravské hygieny mohou firmy povinnost pravidelného testování či očkování nařídit z vlastního rozhodnutí. To souvisí s opatřeními, které vydává samo ministerstvo, ne hygiena. Každá firma si ho může doplnit svými požadavky, na kterých trvá. Hygiena pak pouze vydává vyjádření, zda to lze, nebo nelze, ale nic nenařizuje, vyplývá z vyjádření jihomoravské hygieny. Pokud si to zaměstnavatel vloží do dodatku smlouvy, tak je to jejich vnitřní záležitost. Pokud se tedy zaměstnanci rozhodnou opatření nepodrobit, nemají právo na to, aby čerpali plat. 

Zároveň ale platí, že se každá situace řeší individuálně. „Záleží na tom, jak ta instituce vypadá, třeba jestli tam mají kanceláře, kde sedí dva lidi, nebo je to open space, kde těch lidí je padesát. Podle nařízení ministerstva si v souladu s hygienou může zaměstnavatel zvolit vlastní postup,“ uvádí hygiena.

Jak se postupuje proti odmítačům očkování v jiných zemích Evropy? V Itálii se musí naočkovat zdravotnický personál. Pokud vakcíny dotyčný odmítne, nesmí přijít do styku s pacienty. Jinými slovy, přichází o zaměstnání.

Ve Francii musejí povinně na vakcínu zaměstnanci nemocnic, pečovatelských ústavů, domovů důchodců a dalších zdravotnických zařízení, záchranky a hasiči. Na to, aby tuto povinnost splnili, mají čas do poloviny září. Pokud tak neučiní, hrozí jim zákaz výkonu povolání.

V Řecku je od poloviny srpna povinné očkování pro personál domovů důchodců a od září pro veškerý zdravotnický personál. V Maďarsku se musí zdravotnicí nechat naočkovat. Nejpozději do 1. září museli dostat první dávku vakcíny. Pokud se nenechají naočkovat, ve zdravotnictví nemohou nadále pracovat.

Ve Velké Británii musí být plně očkováni zaměstnanci domovů důchodců, to zahrnuje i poskytovatele služeb, jako jsou například kadeřníci či dobrovolní pomocníci v těchto domovech. Očkovaný musí být i personál pečovatelských domovů.

Přísné podmínky panují ve Vatikánu. Zde platí od 8. února povinnost očkování pro jeho obyvatele i lidi, kteří ve Vatikánu pracují. Pokud by někdo tohoto nařízení nedbal, hrozí pracovníkovi dokonce výpověď ze zaměstnání.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra povinnému očkování stejně neutečeme. „Milí odmítači očkování. K dosažení kolektivní imunity i v zimě bude třeba proočkovat přes 90 procent populace. Takže očkování bude nakonec povinné a vás stejně nemine," uvedl Flegr na Twitteru.

Virus musí být trošku divný, když způsobil pandemii, říká vědec. Číňané navíc zatajují informace.

Zdroj: echo24.cz, khsbrno.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu