|  ZPRÁVY
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Domácí
Podle Nečase je Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty vůdcovská a fízlovská parta 

Doufám, že Šlachtovi na jeho sliby voliči neskočí, říká expremiér a naznačil ještě mnohem víc

08. června 2021 08:18 / Depositphotos
 0   0
Hnutí Přísaha Roberta Šlachty se na politické scéně objevilo před několika měsíci. V posledních průzkumech už se začíná objevovat i v hledáčcích sociologů a jak se zdá, jeho preference stoupají. Podle bývalého premiéra Petra Nečase je ale nutné se ptát, kdo za jeho hnutím stojí a sám doufám, že stranu, která nemá ani stanovy, lidé volit nebudou.

Fakt, že se Robert Šlachta během pár měsíců dokázal podle průzkumů dostat na pozici, kdy má Sněmovnu na dostřel, je veliké překvapení a vzbuzuje to samozřejmě spoustu otázek. Bývalý premiér Petr Nečas v minulosti v médiích naznačoval, že Roberta Šlachtu přivedl tehdejší šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Právě o něm se mluví jako o možném podporovateli hnutí Přísaha. „Nechci spekulovat o někom, s kým jsem léta nemluvil, i když byl součástí mé vlády. Bárta přivedl do Sněmovny stranu, která se mu poté rozpadla. Šlachta se tehdy oháněl jeho podporou a říkal, že to s ním má domluvené," řekl expremiér pro CNN Prima News.

Podle Nečase je Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty vůdcovská a fízlovská parta. Šlachta podle něj dělá politiku už přes deset let, akorát až nyní to přiznal. „Jeho strana je vůdcovského typu, je to fízlovská parta, která s politikou zamíchá," myslí si bývalý premiér.

Podle expremiéra má Robert Šlachta za sebou desítky zničených životů, výjimkou není ani on a jeho nejbližší okolí. „Zničil nám s manželkou profesní životy, společenskou pověst. Nestyděl se zveřejnit záběry ze zatčení mé ženy. To jsou běloruské poměry, které on tady zaváděl, a obávám se toho, že i jeho fízl parta půjde tímto směrem," obává se Nečas. V souvislosti s běloruskými praktikami Nečas použil přirovnání k zatčení opozičního novináře Ramana Prataseviče. Dodal ale, že tím myslel hlavně uvádění reportáží sestříhané policií. „Už to, že se veřejnoprávní televize sníží v demokratickém státě k tomu, že přijme materiál sestříhaný policií, kde je pouze zlomeček z časového úseku ze 48 hodin, dává jakousi základní argumentaci," uvedl v rozhovoru na CNN Prima News.

Sám Šlachta komentoval svou spoluúčast na pádu Nečasovy vlády již několikrát, přičemž nevyjádřil úplnou spokojenost s rozuzlením případu. „Mě s tou kauzou někdy spojují, že jsem stál za pádem vlády jako policista, ale jestli vede k pádu vlády, když obviníte milenku premiéra a nikdo jiný z politiky není obviněn, co si o tom asi myslíte," komentoval situaci bývalý policista.

To, že Robert Šlachta plánoval politickou kariéru, se v politických kruzích začalo předpokládat v momentě, kdy vydal svoji knihu. Právě ta byla cestou do veřejného prostoru. Začal objíždět besedy a tím sbírat podporu tak, jak se ukázalo v mnoha příkladech předtím. Můžeme to srovnat například s projekty, které měl v plánu třeba Mikuláš Minář, který se pokusil svůj politický kredit přetavit z akcí Milion chvilek pro demokracii. Další příklad je Václav Klaus mladší. Člověk, který vyrůstal v politice a také za sebou měl zázemí, které mu mohlo pomoct odstartovat jeho politický projekt, ovšem také neuspěl. Volební průzkum s překvapením. Nováček ve Sněmovně, tradiční strana v propadlišti dějin.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu