|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
Odborníci nyní řeší, jak přesně by se měla třetí vakcinace uskutečnit 

Pro první očkované v lednu další překvapení. Čeká se na jednu důležitou věc

11. června 2021 08:52 / Depositphotos
 0   0
Čechy zřejmě čeká třetí dávka vakcíny proti covidu-19. Bude mít jiné složení a podávat by se mohla začít pravděpodobně v zimě. Myslí si to vakcinolog Roman Chlíbek a epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by na třetí anticovidovou dávku lidé očkovaní v lednu mohli jít už letos na podzim. Jde jen o to, za jak dlouho po podání druhé dávky vakcíny by to mělo být. „Prvotní data hovoří o devíti měsících, někteří odborníci říkají rok," uvedl ministr v rozhovoru pro Lidovky.cz. Zásadní v tomto ohledu bude otázka zájmu populace, abychom došli k oné klíčové míře proočkovanosti okolo 70 procent, což je stěžejní pro vytvoření kýžené kolektivní imunity.

Odborníci nyní řeší, jak přesně by se měla třetí vakcinace uskutečnit. „Nebude to očkování proti koronaviru z pohledu posílení imunity, ale spíš proti jeho variantám," uvedl Petr Smejkal pro Seznam Zprávy. Proti současným variantám aktuální vakcíny fungují, jestli a kdy přesně bude potřebný tzv. booster, neboli posilovač, to zatím vakcinologové řeší. Podle vakcinologa Romana Chlíbka se čeká se na to, jak dlouho bude definitivně trvat ochrana před virem po očkování. Zatím se ví, že to je šest až dvanáct měsíců.

Přeočkování třetí dávkou však nebude nutné jenom kvůli mutacím. Bude potřeba i u lidí s chronickým onemocněním nebo s oslabenou imunitou. „Může se stát, že jejich ochrana bude například po roce oslabená vlivem jejich onemocnění a bude potřebné je přeočkovat," myslí si Chlíbek.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden varovala před rizikem smrtícího podzimu. Ačkoli vakcinace napříč Evropou zrychlila, data WHO ukazují, že první očkovací dávku dosud dostalo jen 30 procent Evropanů a kompletně naočkovaných je jen 17 procent lidí na starém kontinentu. Regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge ve čtvrtek uvedl, že Evropa i přes jistý pokrok v boji s epidemií koronaviru zdaleka nemá vyhráno a hrozí jí opětovné riziko "smrtící podzimní vlny". 

O podzimní vlně mluví i biochemik Jan Konvalinka. Podle něj je pravděpodobné, že se na podzim objeví nějaká, jak říká, pandemická vlnka. „Objeví se případy nakažených osob, budeme vidět pozitivitu u PCR testování. To, co minimálně v našem prostředí neočekávám, jsou zahlcené nemocnice a desítky nebo stovky mrtvých denně. K tomu předpokládám a mám důvody si myslet, že nedojde," uvedl Konvalinka pro Český rozhlas. „Osobně jsem přesvědčen, že se musíme s nějakým omezením svobod dočasně smířit. Ale jen na určitou dobu a musíme si samozřejmě vždy znovu dávat pozor na to, jestli se nám vláda nesnaží pod rouškou nějakého ohrožení, že nás chrání, omezovat naše svobody," varuje vědec. Kolektivní imunity proti koronaviru nemusíme nikdy dosáhnou, říká vědec.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu