|  ZPRÁVY
st 3. července, svátek má Radomír, zítra Prokop
Zahraniční
Rozhodnutí je zajímavé z pohledu známého sporu naší zdravotní školy 

Převratné rozhodnutí ohledně nošení muslimských šátků! Co na to říkáte, paní Šabatová?

15. března 2017 05:01 / Shutterstock
 10   9
Zaměstnavatelé mohou za určitých okolností zakázat nošení viditelných náboženských symbolů na pracovišti, rozhodl o tom nejvyšší soud Evropské unie.

Jde o první rozhodnutí Evropského soudního dvora v otázce žen nosících islámské šátky v práci. Soudní dvůr vydal verdikt ve spojeném případě dvou muslimských žen z Francie a Belgie, které propustily z práce za to, že si odmítaly šátky sundat.

ESD rozhodl, že interní předpisy firmy "zakazující viditelné nošení politických, filozofických nebo náboženských symbolů nepředstavují přímou diskriminaci". Pokud však takový předpis neexistuje, na nediskriminační zákaz nestačí jen přání klienta, aby mu služby poskytovala pracovnice bez islámské pokrývky hlavy.

V Belgii propustili recepční Samir A. po třech letech práce v bezpečnostní firmě, když oznámila, že chce nosit šátek na hlavě i v pracovní době. Bylo to však v rozporu s interními předpisy firmy. Podle soudců ESD tak nejde o přímou diskriminaci.

Mohlo by to být "nepřímou diskriminací", které by zvlášť znevýhodňovalo osoby s určitým náboženstvím. Zákaz by byl v takovém případě oprávněn například při zachovávání politické, filozofické nebo náboženské neutrality vůči zákazníkům. Relevantní by bylo i to, zda se takový předpis týká pouze pracovníků, kteří přicházejí do styku s klienty.

Případ z Francie je trochu méně jasný. Asma B. přišla o práci softwarové designérky poté, co se zákazník její firmy stěžoval, že pracuje s šátkem na hlavě. Podle soudců ESD zde není mimo jiné jasné, zda nošení šátky porušilo interní předpisy firmy.

Rozhodnutí je zajímavé i z pohledu známého sporu naší zdravotní školy s muslimskými studentkami. Předpis o zákazu nošení pokrývek hlavy, v tomto případě školní řád, zde nepochybně existoval. Podle tohoto rozhodnutí Evropského soudního dvora tedy byla ředitelka školy zcela v právu!

Tak uvidíme, k jakému názoru se přikloní odvolací soud! 

 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu