|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Podle bezpečnostních expertů je pouze otázkou času, kdy dojde k dalšímu teroristickému činu 

Oblíbená metropole Čechů v ohrožení. Hrozba teroristického útoku je zde velmi pravděpodobná

07. března 2017 04:00 / Shutterstock
 0   0
Britské bezpečnostní síly od poloviny roku 2013 zmařily celkem 13 teroristických útoků v zemi.

Stalo se tak převážně díky informacím poskytnutých veřejností. Ve zveřejněném vyjádření to uvedl šéf protiteroristických jednotek londýnské Metropolitní policie Mark Rowley. Navzdory zmaření několika pokusů je ale podle něj hrozba teroristického útoku v Londýně velmi pravděpodobná.

Bezpečnostní a zpravodajské služby v Británii vedou neustále souběžně více než 500 vyšetřování a teroristická hrozba pro Spojené království je v současnosti hodnocena jako "závažná", což znamená, že útok je "velmi pravděpodobný", připomněl Rowley.

Rowley dále uvedl, že vojenský úspěch v boji proti organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii je vítán, ale sám o sobě neodstraní teroristický problém. Al-Káida a další teroristické skupiny jsou i nadále hrozbou. Navíc v posledních měsících se zvyšuje i nebezpečí útoku od domácích extrémně pravicových skupin.

Naopak, v souvislosti s úspěchy v boji s IS, v poslední době klesá počet lidí odcházejících z Británie bojovat v řadách islamistických skupin, uvedl policejní představitel. I tak však bezpečnostní složky uvádějí, že bojovat do Sýrie a Iráku odešlo z Británie kolem 800 osob. Bohužel však není známo, kolik z nich se vrátilo domů a představují tak další bezpečnostní riziko. V Británii se však podle různých zdrojů zvyšuje počet osob z muslimských komunit, které se zradikalizovaly a jsou připraveny provést v zemi teroristický útok.

Poslední útok islamistických teroristů v Británii se odehrál v květnu 2013, kdy britského vojáka Leeho Rigbyho zavraždili dva Britové, kteří konvertovali k islámu.

Podle bezpečnostních expertů je bohužel pouze otázkou času, kdy dojde k dalšímu teroristickému činu s oběťmi na životech!

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu