|  ZPRÁVY
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Zahraniční
Citovat z Bible bude na veřejnosti zakázané? 

Neuvěřitelné, co všechno se může v současné Evropě stát

08. března 2017 03:24 / Shutterstock
 108   3
Znepokojivá zpráva přišla z Velké Británie. Britský magistrát obvinil dva křesťanské kazatele z porušování veřejného pořádku a použití výhružných a urážlivých slov, které mohou vyvolat u muslimů obavy.

Co se stalo? Podle úředníků kazatelé provokovali svými slovy muslimy, když citovali z Bible. Podstatou obvinění je prohlášení státního zástupce, že tvrzení obsažené v Bibli, které muži citovali při svém kázání na ulici v Bristolu, tedy že "...že Ježíš je jediným Bohem a jediná cesta k Bohu je přes Ježíše", nemůže být pravda. Podle něj je biblické tvrzení o jedinečnosti a božské podstatě Ježíše Krista zaměřené na urážení a vyhrožování nekřesťanům.

Policie kazatele při jejich veřejné produkci zatkla a nyní jim hrozí až půlroční vězení. 

Andrea Williamsová z Křesťanského Právního Centra, který financuje jejich obhajobu, uvedla, že celou věc požene až k Evropskému soudu. Podle ní totiž rozhodnutí naznačuje, že Bible je nebezpečná a obsahuje protizákonná tvrzení, která se nesmí sdílet na veřejnosti. „Bible a její učení jsou základem naší společnosti. Je tedy nepochopitelné, že trestní stíhání jménem státu může tvrdit, že slova z Bible, která byla pronášena na veřejnosti, představují trestný čin," uvedla Willimasová.

Obhájce obou mužů na to reagoval, že toto stíhání není nic jiného než moderní kacířství převlečené za veřejný zákon a dodal: „Agresivní chování policie a vyšetřovatelů vůči kazatelům je šokující. Budeme v odvolání tvrdit, že policie nejednala správným způsobem. Rozumný způsob na obnovení veřejného pořádku by bylo rozpustit shromážděné posluchače nebo požádat kazatele, aby odešli. Zatčením kazatelů jednala policie jako cenzor v prospěch těch posluchačů, kteří nechtěli, aby kazatelé pokračovali."

Překvapující je, že se tento případ stal v Británii, kde například ve známém londýnském Hyde Parku si každý může, nebo alespoň mohl, přinést stoličku a na místě zvaném "Speakers' Corner" se svobodně vyjadřovat na jakékoli téma. Nyní je tedy tato tradiční britská svoboda narušena.

Muslimové by se mohli zlobit!

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu