|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Zahraniční
WikiLeaks zveřejnila tisíce dokumentů o údajných špionážních praktikách CIA 

Teď bude někomu pořádně horko. Tisíce tajných dokumentů odkrývají špionážní praktiky

09. března 2017 04:45 / Shutterstock
 5   0
Internetová platforma WikiLeaks zveřejnila dnes tisíce dokumentů, které údajně pocházejí z oddělení pro kybernetickou špionáž americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Podle agentury AP jde zřejmě o odtajnění všech aktivit americké vládní kybernetické špionáže.

Informace o pravdivosti tohoto úniku se agentuře AP dosud nepodařilo potvrdit, k incidentu se dosud nevyjádřila ani samotná CIA. Projekt WikiLeaks však dlouhodobě zveřejňuje tajné vládní informace a odhaluje tak činnost a praktiky vládních úřadů.

Podle prvních odhadů odborníků zkoumajících tyto spisy zřejmě nejde o podvrh a kauza pravděpodobně otřese CIA v základech. „K pravosti nebo obsahu údajných zpravodajských dokumentů se nevyjadřujeme," prohlásil v této souvislosti mluvčí CIA Jonathan Liu.

Pokud se prokáže pravost těchto dokumentů, půjde o další tvrdý úder pro komunitu amerických tajných služeb ze strany projektu WikiLeaks a jeho spojenců. Stránka pravidelně zveřejňuje tajné vládní spisy, mimo jiné také z ministerstva zahraničních věcí a obrany.

Platforma prohlásila, že archiv zřejmě nezákonně koloval mezi bývalými hackery americké vlády a jejími spolupracovníky a že jeden z nich je pak poskytl WikiLeaks.

Tak uvidíme, komu bude z těchto zveřejněných a pravděpodobně nikoli úplně legálních aktivit tajných služeb, pořádně horko!

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu