|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Obyčejné placebo nebo účinný lék? 

Hrozí zákaz oblíbených léčivých přípravků! Škodí dětským pacientům

10. března 2017 03:51 / Shutterstock
 1   0
O kontroverzní léčbě homeopatiky vědci říkají, že je neúčinná. Nyní se však v USA objevují zprávy, že by přece jen nemuselo jít o čiré placebo.

Má to však háček. Léčba, jejíž účinnost je sporná, prý dokáže škodit dětským pacientům.

Homeopatická léčba podle informací Statnews.com poškodila stovky dětí. „Moje dcera měla záchvat, ztratila vědomí a přestala dýchat asi 30 minut poté, co jsem jí dala tři tabletky od firmy Hyland," popsala jeden z případů matka, jejíž dceru zachránilo dýchání z úst do úst a rychlý převoz do nemocnice. Událost se stala 10. srpna 2010, když chtěla máma ulevit své dceři od bolesti zubů. Postupně se však začaly objevovat další problematické případy.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vede i záznamy případů dětí, které po požití homeopatik od firmy Hyland zmodraly a zemřely nebo dostaly záchvat. V průběhu 10 let shromáždila FDA zprávy o více než 370 dětech, u kterých se projevily neobjasněné nežádoucích účinky, které jsou dodnes předmětem zkoumání. Zaznamenány jsou totiž i časté případy, kdy problémy dítěte po skončení užívání homeopatik přestaly.

Přestože firma Hyland po varování FDA přislíbila stažení problematických produktů z trhu, na pultech obchodů zůstaly ještě dlouhé měsíce a stejně tak byly volně dostupné i na internetu.

Firma Hyland patří mezi největších americké výrobce homeopatik a trvá na tom, že její produkty jsou bezpečné a neexistuje důkaz, že zdravotní komplikace byly reakcí na užití homeopatik. Hyland vyrábí desítky produktů, které mají pomoci při bolesti, stresu, poruchách spánku, alergiích, chřipce a jiných nemocí. Přestože věda účinnost homeopatických léků nepotvrdila, jsou široce populární.

FDA v tabletách určených dětem našla přítomnost výtažku z jedovatého rulíku zlomocného. Přestože by látka ve zředěné podobě neměla představovat zdravotní riziko, děti mohou být citlivější i na stopová množství této drogy, která při otravě dokáže zpomalovat činnost srdce a přivodit zástavu dýchání.

Bez ohledu na to zda jde o homeopatika či nikoli, cpát do dětí nějaké prášky aniž by je po předchozí prohlídce dítěte ordinoval lékař, není zrovna známkou úplně zdravého rozumu!

 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu