|  ZPRÁVY
st 3. července, svátek má Radomír, zítra Prokop
Domácí
Evropský parlament řeší opravdu závažné problémy 

V Bruselu se zřejmě zbláznili. Evropa je na pokraji války a oni řeší takové nesmysly

15. března 2017 04:00 / Shutterstock
 3   1
Z Bruselu přichází nové nařízení týkající se zubařů. Amalgámové plomby již budou minulostí.

Nařízení omezující používání rtuti včera podpořili poslanci Evropského parlamentu. Legislativa se týká i zubařů, kteří by měli postupně přestat používat amalgámové plomby. Nařízení ještě musí definitivně schválit členské státy.

Nařízení, které novelizuje pravidla z roku 2008, podpořilo 663 z celkem 751 europoslanců. Cílem legislativy je omezit používání rtuti, která nepříznivě ovlivňuje životní prostředí i lidské zdraví. Nařízení přináší zákaz používání rtuti ve výrobcích, při těžbě zlata a při průmyslových procesech. Omezuje a přináší přísnější kontrolu obchodu s touto látkou v Unii a při dovozu do EU.

Nová pravidla se týkají i zubařů. Do roku 2030 by měli přestat používat amalgámové plomby, které obsahují rtuť. Používání těchto plomb považují europoslanci i toxikologové sice za pro pacienty bezpečné, ale zubní amalgám je jedním z hlavních zdrojů znečištění životního prostředí rtutí. Každý rok se v EU při práci zubařů uvolní údajně 18 tun emisí rtuti do ovzduší a 16 tun do vodních zdrojů. A tak tedy amalgámové plomby musí skončit a pacienti si budou muset připlatit.

Je to vlastně dobrá zpráva. Když má Evropský parlament a jeho poslanci takové "závažné" starosti, pak je zřejmě v Evropě vše v naprostém pořádku, vše funguje, žádné starosti na obzoru a starému kontinentu vůbec nic nehrozí! Nebo se pleteme?

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu