|  ZPRÁVY
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Domácí
Testování u dětí do deseti let nemá význam, říká Prymula 

Něco je špatně. Všichni to čekali, přesto se testovalo. Testy u malých dětí nemají smysl, říká teď Prymula

16. dubna 2021 09:56 / Depositphotos
 0   0
Testování dětí na koronavirus ve školách po prvních dnech budí značné pochybnosti. Ve čtvrtek proběhlo druhé kolo antigenního testování žáků a záchyt pozitivních je velmi nízký. Co to znamená?

Podezřelé je především velmi nízké procento odhalených pozitivních případů, které se pohybuje v řádu setin. Nabízí se proto otázka, zda jsou testy dostatečně spolehlivé nebo zda mělo smysl školy zavírat.

Během prvního dne bylo otestováno 354 648 žáků a 138 766 zaměstnanců školských zařízení. Z testování vyšly nižší stovky pozitivních případů. Podle radního hlavního města Prahy Víta Šimrala bylo jen v hlavním městě v pondělí na COVID-19 otestováno antigenními testy 35 729 žáků, kteří se vrátili do mateřských a základních škol. PCR test pozitivitu potvrdil u 15 žáků. Znamená to tedy přibližně 0,04 procenta pozitivních případů. Minimální množství odhalených osob může znamenat buď to, že děti nakažené COVID-19 v Praze nejsou, nebo to, že antigenním testům chybí dostatečná citlivost pro zjištění nákazy u bezpříznakových jedinců. „Je to naprosto šílený výsledek. Buď jsou děti měsíce doma zbytečně, nebo jsou ty testy k ničemu," napsal na Twitter člen představenstva a ředitel komunikace PPF Vladimír Mlynář.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se očekávalo, že záchyt pozitivních případů koronaviru ve školách, bude malý. „Čísla jsou vlastně srovnatelná s tím, co známe i z běžného testování antigenními testy u zdravé populace," řekl ministr. Uvedl také, že prověřuje možnosti testování dětí přesnější PCR metodou zpracovanou v laboratoři.

Nespokojen s výsledky je i bývalý ministr zdravotnictví a poradce prezidenta Roman Prymula. Podle něj by se děti do deseti let ve školách testovat neměly a stát by měl zajistit kvalitnější antigenní testy. „Když jsem viděl výsledky testování tento týden, je to opravdu problém. I v jiných zemích se ukazuje, že význam testování u dětí do 10 let je malý. Asi by se nemusely testovat vůbec. Je naopak dokázáno, že velký význam má testování u dětí nad 10 let, u nichž může snížit rozšiřování viru až o 50 procent," uvedl Prymula pro CNN Prima NEWS. 

Podle Prymuly nejde jen o to, že jsou antigenní testy nespolehlivé a PCR testy spolehlivé. Existují totiž i spolehlivé antigenní testy, ale jsou dražší než ty, které se nakoupily pro školy. Prymula tak špatné výsledky levnějších testů nepřekvapily. „Vědělo se, že třeba v Rakousku byl záchyt velmi malý. Dalo se to tedy očekávat."

Na to, že jsou antigenní testy velmi nepřesné poukazují odborníci delší dobu. Epidemiologové z poradní skupiny ministerstva zdravotnictví od začátku navrhovali, aby se ve školách používaly PCR testy, které jsou citlivější. To je jedna z cest, kterou mělo teď testování ve školách ubírat. „Pozitivních výsledků je neskutečně málo. A buďto se ukazuje, že děti nejsou přenašeči, což by byla pro školství tragédie, protože by rok byly školy zavřené naprosto zbytečně. Nebo jsou testy skutečně mizerné a nemají žádnou průkaznost. Nebo je tu ještě varianta toho, že ty testy i podle návodu děláme ve školách špatně a měl by u toho skutečně být zdravotník," uvedl k výsledkům testování viceprezident Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jirásko. Prohráli jsme všechno. V epidemii jsme nejhorší a ekonomiku máme zničenou, říká Milan Kubek.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu