|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Lubomír Zaorálek nabídku na post ministra zahraničí odmítl 

Ministerstvo zahraničí má vést muž, který byl v minulosti označen za bezpečnostní riziko

14. dubna 2021 11:53 / Foto: ČSSD
 0   0
Novým šéfem diplomacie za ČSSD by se měl stát dosavadní náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek. ČSSD to oznámila poté, co nominaci odmítl Lubormír Zaorálek, který chce setrvat na ministerstvu kultury.

Kulhánkově nominaci předcházely v uplynulých dnech turbulentní události. Poté, co poslední šéf resortu zahraničí Tomáš Petříček prohrál svůj souboj o post předsedy ČSSD s Janem Hamáčkem, jej právě čerstvě zvolený předseda nechal z vlády odvolat. Vysvětloval to tím, že ČSSD musí být jednotná. Ministerstvo nabídl Lubomírovi Zaorálkovi, který ovšem nabídku považoval za danajský dar a odmítl ji. 

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka pak včera večer po jednání užšího vedení strany informoval, že na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra.

Kdo je pravděpodobný nový ministr zahraničí? Jakub Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University. Dlouholetý blízký spolupracovník Jana Hamáčka má za sebou působení v pozicích náměstka ministra obrany a náměstka ministra zahraničí, odkud odešel, když neprošel opakovaným výběrovým řízením na svou pozici. Následně přešel ze státní správy do čínské společnost CEFC Europe, kde působil po boku Jaroslava Tvrdíka jako „externí konzultant investičních projektů a regulačního prostředí v EU”.

Kulhánek pracuje pro ČSSD již několik let a spolupracoval hned s několika stranickými špičkami. Aktuálně působí již od července 2018 jako náměstek Hamáčka na ministerstvu vnitra, předtím byl jeho parlamentním poradcem. Ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) zastával od února do listopadu 2014 post náměstka na ministerstvu obrany za Martina Stropnického (ANO), ale pak se přesunul právě na resort zahraničí, kde dělal náměstka až právě Lubomíru Zaorálkovi. Kulhánek zde zastával pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální. 

V době, kdy Kulhánek nastoupil na ministerstvo vnitra, upozorňovali experti na skutečnost, že Kulhánek pracoval pro čínskou společnost CEFC Europe. Vzhledem k tomu mohl být vnímán jako možné bezpečnostní riziko.

Sám Kulhánek k tomu řekl, že v čínské firmě zastával funkci externího konzultanta a věnoval se analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU. Postavil se za něj i Hamáček. „Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné. Postupuje tak, jak mu ukládá zákon. O všech svých aktivitách informuje Národní bezpečnostní úřad," sdělil ministr vnitra po Kulhánkově nástupu Hospodářským novinám. Ze Sputniku se stalo výbušné politické téma. Osobně pojedu jednat do Moskvy, hlásí se Hamáček.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu