|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Brazilská mutace uniká již vytvořeným protilátkám na koronaviry  

Brazilská mutace znepokojuje vědce. Je v mnoha ohledech nevyzpytatelná

10. dubna 2021 09:54 / Depositphotos
 0   0
Takzvaná brazilská varianta koronaviru SARS-CoV-2, známá také jako P1, se objevila v Česku. V pátek o dvou případech informoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger Co o brazilské mutaci víme? A proč její výskyt znepokojuje vědce?

Experti stále neví, proč se právě tato mutace tak masivně rozšířila v brazilském městě Manaus. I to je jeden z důvodů, proč se vědci brazilské varianty obávají. Zatímco britská mutace se šířila ve Spojeném království asi tři měsíce, než začala v odebraných vzorcích dominovat, brazilské variantě to trvalo pouhý měsíc. Ve dvoumilionovém Manausu se prvně objevila v listopadu minulého roku a v polovině ledna již ve městě způsobila katastrofu.

Spekuluje se o tom, že brazilská varianta koronaviru by mohla být smrtnější než jiné. A nejen to. Podle britsko-brazilské studie, která byla zveřejněna počátkem března, jejím hlavním nebezpečím je možnost opakovaných infekcí. Šíření je podle odborníků možné dostat pod kontrolu jen v případě, že se podaří vir pečlivě sekvenovat. 

Nedostatečné sekvenování je podle expertů mimo jiné důvodem, proč se v České republice nepodařilo účinně zabránit rozšíření britské mutace. S tím souhlasí i ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj je brazilská varianta viru je nebezpečná především proto, že se lépe váže na lidské buňky, které se snáze infikují, snadněji virus přenáší, rychleji se šíří tkáněmi a může způsobovat horší průběh onemocnění.

Její nebezpečnost vidí i v její schopnosti unikat již vytvořeným protilátkám na koronaviry a  to i u lidí, kteří covid prodělali, i těch, kteří se nechali očkovat jakoukoliv současnou v Evropě dostupnou vakcínou. Podle Šerého jediný způsob, jak zabránit komunitnímu přenosu mutace jsou PCR testy. „Nové varianty mohou vznikat v oblastech s vysokým promořením obyvatelstva, kdy vysoké procento nakažených lidí zvyšuje pravděpodobnost výskytu nové mutace. V ČR je epidemie na ústupu, a tak hrozí spíše zatažení nových variant koronaviru ze zahraničí," řekl Šerý pro Právo.

„Jedinou ochranou je vyšetřovat metodami PCR všechny, kdo přijíždějí ze zahraničí, nechávat pozitivní osoby v karanténě a doplnit testování o screeningové PCR testy na mutace a sekvenování virového genomu s cílem odhalovat případné mutace," nastínil Šerý.

V několika studiích se podle něj ukázalo, že jihoafrická i brazilská varianta výrazně snižují účinnost protilátek proti koronaviru, a to i více než desetkrát. „Z Brazílie lze vysledovat, že do října 2020 značně promořená populace se následně od listopadu svezla na další vlně tehdy nové mutace. Tato situace demonstruje, že populace, která se promoří, může být následně promořována novou variantou. A to není dobré," obává se Šerý. Podceňované signály nákazy koronavirem. Onemocnění mohou provázet problémy se zrakem.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu