|  ZPRÁVY
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Domácí
Podle ministra Arenbergra je potřeba opatření sledovat 

Ministr zdravotnictví v palbě kritiky. Arenberger se nepoučil a chaos pokračuje

11. dubna 2021 09:02 / Depositphotos
 0   0
V sobotu v podvečer vydal ministr zdravotnictví mimořádné opatření, podle kterého se mohou od pondělí setkat maximálně dva lidé. Rozhodnutí musí do 48 hodin schválit, nebo neschválit vláda.

Petr Arenberger oznámil, že omezení shromažďování lidí na nejvýše dvě osoby má pokračovat navzdory končícímu nouzovému stavu. A to i přesto, že v pátek na tiskové konferenci mluvil o povolení sdružování dvaceti lidí venku a deseti v uzavřených prostorách. 

Má už tedy ministr zdravotnictví jasno, jaká opatření budou od pondělí platit, tedy kolik lidí se bude moci sejít? „Původně jsme vycházeli z mimořádného opatření, které vydal můj předchůdce, kde jsme byli trošku liberálnější, chtěli jsme umožnit shromažďování. Ale jak víte, rozhodl jsem se naslouchat odborníkům. Proto jsem nakonec akceptoval názor Mezioborové skupiny pro epidemické situace, která na základně křehké epidemiologické situace, někdy už od středy, a teď aktuálně poté, co se objevila brazilská mutace koronaviru, nám nedoporučovala povolit shromažďování 10 a 20 osob. Proto jsem dnes vydal nové mimořádné opatření, které to obojí snižuje na dvě osoby. Sportování na tenisových kurtech je možné tak, že se dá hrát po dvou na každém kurtu. Nemusí být jen dva v celém klubu, uvedl Arenberger v sobotu pro Český rozhlas.

Je to pokračování chaosu a špatná komunikace pokračuje, kritizuje opozice nového ministra.„Představy nového ministra zdravotnictví, že vláda odhlasuje a bude vymáhat nějaké nezákonné opatření v přímém rozporu s pandemickým zákonem, jsou mimo hranice přijatelného. Vládnutí ANO a ČSSD začíná připomínat spíš Střední Asii než Evropu," komentoval Martin Kupka z ODS.

Na změny na poslední chvíli a špatnou komunikaci si stěžuje i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Ministři se střídají jako apoštolové na Orloji, ale jedna jistota zůstává - to, co již bylo oznámeno, bude na poslední chvíli změněno. Více než 13 měsíců od prvního případu koronaviru u nás, ale komunikace stále stejně mizerná a důvěra občanů klesá a klesá," uvedla Pekarová Adamová.

„Nevím, jestli je to soutěž v tom, co ještě občané snesou, nebo co to má být. V pátek po obědě to ministr vyhlásí, večer už to je jinak a co bude vlastně v pondělí ví jen Bůh," reagoval šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rozhořčení nad neustále se měnícími plány projevil také bývalý předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek. „Vládní opatření už jsou jako ta oblíbená dětská sladkost Kinder Surprise. Nezdravě sladký obal, navnadění, velké očekávání, nasrání z výsledného překvapení, zklamání," uvedl na svém Twitteru.

Nepřispívá zmatek k tomu, že lidé pak nebudou chtít opatření dodržovat? Podle ministra Arenbergra je potřeba opatření sledovat. „Já slibuji, že už to příště takto neuděláme, teď to bylo spojeno právě s výměnou ministra. Příště budeme postupovat tak, že se budeme radit právě se skupinou MeSES. Ta by nám v pondělí řekla svoji představu, kterou bychom odpoledne projednali na vládě. Od úterý pak můžeme pracovat na společném vyjádření," slibuje ministr. Optimismus není na místě. V Evropě je nebezpečná mutace koronaviru.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu