|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Hamáček chce v Moskvě osobně jednat o Sputniku V 

Ze Sputniku se stalo výbušné politické téma. Osobně pojedu jednat do Moskvy, hlásí se Hamáček

13. dubna 2021 07:27 / Foto: ČSSD
 0   0
Ruská vakcína Sputnik V se stává výbušným politickým tématem. Dlouhodobým zastáncem jejího použití v České republice je prezident Miloš Zeman. Nově se nabídl i předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten je ochoten jet do Moskvy, aby tam osobně předobjednal dodávky vakcíny.

Vicepremiér Jan Hamáček chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, až ji schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Hamáček uvedl, že vnímá snahy, například Německa, vakcínu si předjednat. On sám je v případě nutnosti ochoten odcestovat do Moskvy a začít jednat o dodávkách pro Českou republiku. Nově zvolený předseda ČSSD zároveň ujistil, že neschválenou vakcínou se v Česku očkovat nebude.

„Chci jasně říct, že nikdo v ČR nebude nikoho očkovat neschválenou vakcínou. Současně vnímám, že probíhá schvalování vakcíny Sputnik v rámci EMA a Německo nebo Rakousko se snaží zajistit si dodávky této vakcíny," uvedl Hamáček. Stejně by podle něj mělo postupovat i Česko.

Chybou by podle Hamáčka bylo zůstat stát v koutě ve chvíli, kdy celá řada zemí tento preparát mezi používané očkovací látky zařadí. Zvlášť ve chvíli, kdy možná budou scházet již nasmlouvané vakcíny západní výroby. Podle Hamáčka je třeba, aby ve chvíli schválení preparátu měla Česká republika s výrobci vakcíny uzavřenou dohodu, aby byla schopna nahradit výpadky u jiných očkovacích látek. „Jsem ochoten odcestovat do Moskvy. Alfa a omega je, že vakcína bude schválena," uvedl.

Kde už se neregistrovaným Sputnikem V očkuje? Jedinou zemí Evropské unie, která začala používat neregistrovanou ruskou vakcínu, se v polovině února stalo Maďarsko. Prvních čtyřicet tisíc dávek ruské vakcíny do Maďarska dorazilo 2. února, o deset dní později pak země začaly s jejím podáváním obyvatelům. Tamní regulační úřad přitom Sputnik V schválil pro nouzové použití, aniž by čekal na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky.

Maďaři využili schválení neregistrované ruské vakcíny v Srbsku, kde použití Sputniku V povolila vládní Agentura pro léčivé přípravky a zdravotnické prostředky (ALIMS) na návrh ministerstva zdravotnictví. Srbský příklad tak Budapešti posloužil ke změně pravidel, podle kterých je možné využívat neregistrované látky, pokud je předtím schválila jiná členská nebo kandidátská země EU. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu