|  ZPRÁVY
út 21. května, svátek má Monika, zítra Emil
Domácí
Psi umí odhalit koronavirus a mají výborné výsledky  

Lidstvo má při odhalení koronaviru cenného spojence

10. listopadu 2020 08:36 / Deposithotos
 0   0
Pes nejlepší přítel člověka. A také velmi dobrý pomocník i v době covidové. Ukázalo se, že psi umí odhalit koronavirus a dokonce mají lepší výsledky než laboratorní testy. Odhalí totiž vir dřív, než se v těle člověka objeví symptomy nemoci covid–19.

Podle předběžných výsledků testů prováděných výzkumníky z veterinární fakulty helsinské univerzity jsou schopní psi odhalit virus s téměř 100 % účinností, a to dokonce několik dní před tím, než se nemoc covid-19 projeví. Současné testy bývají průkazné až těsně před tím nebo již při rozvinutých symptomech. Psi nebudou lidi očichávat osobně. Občané budou požádáni, aby si z pokožky setřeli kontrolní vzorek, který bude posléze vycvičeným čenichům předložen v kalíšku.

Čeští kynologové proto začali podle vzoru z jiných států západní Evropy se speciálním výcvikem. V Kněževsi u Prahy vznikla nová tréninková hala, kde psovodi v ochranných oblecích cvičí psy, kteří mají poznat člověka s onemocněním covid-19. Zvládnout to chtějí do konce roku, aby už v lednu mohli začít odhalovat koronavirus u cestujících na pražském letišti.

Od klasického výcviku se práce zdejších psovodů liší hlavně v tom, že na sobě mají ochranný oblek a brýle. „Pracujeme s potenciálně rizikovými věcmi, což normálně neděláme. Je tak kladen důraz na bezpečnost nás i psů," říká Lenka Dyntarová z Celní správy, který na Letišti Václava Havla pracuje dva roky v reportáži Českého rozhlasu.

Jak probíhá samotný výcvik? Od toho klasického se příliš neliší. Specialisté k tomu využívají vzorky hlenů a slin nakažených i zdravých lidí. Cvičení psi, kteří mají zkušenosti s hledáním výbušnin nebo drog, je poznávají po pachu. „Dám mu třeba novou látku a odměňuji ho, pokud se o ni zajímá. Postupně tím vytvářím značení, které po něm chci, aby pak u dané látky zalehl. Když si jsem jistá tím, že látku zná, tak mu začínám dávat klamné pachy, u kterých naopak nechci, aby ho zajímaly," říká psovodka.

Celkem šest psů bude policie cvičit v bezprostřední blízkosti letiště v nové hale, kde jsou psovodi vybaveni všemi potřebnými pomůckami. „Jsou to psi, kteří jsou vycvičení na detekci omamných a psychotropních látek, tabáku, bankovek nebo zbraní," vysvětluje zástupce generálního ředitele Celní správy Pavel Kotraba v reportáži Českého rozhlasu.

V hale nechybí ani ionizační zařízení, které bude dezinfikovat pomůcky. Výcvik psů by měl být hotový do konce roku. Pak budou své schopnosti prověřovat v terénu. Počítá se s nimi na letišti, ale v budoucnu by mohli najít uplatnění například i v domovech pro seniory. Psi se již dříve používali k identifikaci rakoviny, malárie nebo cukrovky. Onemocnění COVID-19 může vést i k náhlým a neočekávaným úmrtím.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Témata: koronavirus, pes, testy,
Zavřít reklamu