|  ZPRÁVY
út 21. května, svátek má Monika, zítra Emil
Domácí
Odbory navrhují prodloužit víkend o dva dny 

Návrh odborů na další den volna může být jen drahým plácnutím do vody

09. listopadu 2020 05:52 / Česká televize
 0   0
Odbory navrhují vládě, aby na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu, stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích.

V České televizi to uvedl předseda Českomoravská konfederace odborových svazů Josef Středula. „Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyři dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, když by volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru," uvedl Středula v pořadu Otázky Václava Moravce.

Proti není ani místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. „Přijde mi to jako rozumný nápad, mohlo by to velmi přispět ke snížení mobility a případně zrychlení poklesu epidemie. Klíčové bude stanovisko ministerstva zdravotnictví," uvedl pro ČTK

Podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy ovšem zavedení dodatečného dne volna připraví českou ekonomiku za současných podmínek nouzového stavu o dalších dvanáct miliard korun. Pokud by měly být dny volna navíc hned dva, půjde o 24 miliard korun.

„Zatím se nezdá, že by situace v nemocnicích byla natolik kritická, aby měla taková dodatečná ztráta své opodstatnění. Je také otázkou, zda zavedení jednoho, případně dvou dnů volna navíc, byť ve spojení s víkendem a státním svátkem, opravdu výrazně zlepší epidemiologickou situaci, případně jakkoli zásadně pomůže ji alespoň nezhoršovat," uvedl Kovanda.

S pandemií koronaviru je třeba naučit se žít, čemuž samozřejmě dopomohou systémové investice vlády, jako je rozšíření testovacích a trasovacích kapacit. Opatření, které odbory navrhují, ale systémové není. Snadno může jít jen o velmi nákladné plácnutí do vody, domnívá se Lukáš Kovanda. Epidemie neustupuje, máme před sebou rozhodující dny. Z čísel jsem nervózní, přiznává lékař.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu