|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Nařízení nosit roušky platí již několik měsíců 

Češi mají s rouškami stále problém. A dělají jednu velkou chybu

08. listopadu 2020 16:46 / Pixabay Marek Studzinski
 0   0
Češi mají s rouškami stále problém. Jedni nošení odmítají a ti, kteří ji nosí, s ní zpravidla neumí zacházet. Látkové roušky lidé pravidelně neperou, nosí je zmuchlané v kapsách a ty jednorázové zase nosí několik dní.

Nařízení nosit roušky platí již několik měsíců, ale ne každý ale ví, jak se o ně starat. Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS nosí ústenky skoro 98 procent české populace. Bohužel až 15 procent dotázaných ji mění jen jednou za týden. A povinnost zakrytých dýchacích cest na veřejnosti pak vadí celé třetině Čechů.

Nemá cenu nosit roušky, o které se lidé dostatečně nestarají. Pokud opakovaně nosíme látkovou roušku, musíme ji prát a žehlit na určitý stupeň. Úplně ideální je, když budou lidé střídat jednorázové roušky. I když budeme o roušku správně pečovat, její funkčnost můžeme pokazit špatným skladováním, což se bohužel také často děje. „Rouška nošená v kapse nebo kabelce je určitě špatně, protože rukama se dotýkáme různých předmětů a pomůcek. Měli bychom tu roušku nosit v nějakém sáčku, který budeme skutečně používat jen na tyto ústenky," potvrdila nám vedoucí Oddělení hygieny a epidemiologie nemocnice Na Bulovce Hana Bláhová.

A není sama. Mnozí odborníci už několik měsíců poukazují na to, jak správně s rouškou zacházet. Podle průzkumu agentury IPSOS pro společnost Respilon si ale 40 procent lidí roušku mění jen jednou denně a 15 procent dokonce jen jednou za týden. „Ukazuje se, že se u části veřejnosti projevuje únava z dlouhodobosti omezení, respektive naše švejkovství," uvedla výkonná ředitelka firmy Respilon, která vyrábí roušky a respirátory, Jana Zimová. 

Odborníci upozorňují, že právě opakované použití roušky snižuje její účinnost a poukazují i na nebezpečí, která špatným nošením vzniká. „Často je to právě z nevědomosti, kdy se lidé respirátorů nebo roušek dotýkají rukou obličejové části, různě je při nošení upravují, nosí je během celého dne bez výměny nebo si je například sundají, aby si zakouřili, a následně tu samou ústenku nasadí znovu. Tím snižují účinnost anebo sami sebe přímo ohrožují," řekla Zimová.

Více než třetině občanů povinnost mít zakrytá ústa a nos vadí. Dvě pětiny Čechů v průzkumu agentury IPSOS uvedly, že při používání roušek a respirátorů se jim špatně dýchá, a čtvrtině se v nich špatně mluví. Pro 13 procent dotázaných je problémem to, že roušky na jedno použití představují velké množství odpadů. Jeden z deseti Čechů poukazuje i na to, že roušky nejsou vyrobeny z kvalitních nanomateriálů. Lidé jsou vystrašení a z roušky se stal státní kult.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu