|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Domácí
Nemocnice mají to nejhorší stále před sebou 

Epidemie neustupuje, máme před sebou rozhodující dny. Z čísel jsem nervózní, přiznává lékař

05. listopadu 2020 10:09 / Depositphotos
 0   0
Od začátku března zemřelo v Čechách 4133 lidí, kteří se nakazili koronavirem. Nejvyšší za celou dobu epidemie je i počet hospitalizovaných. Ministr zdravotnictví Jan Blatný předpokládá, že počet hospitalizovaných bude v následujících dnech stále stoupat.

Podobně to vidí i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něj před sebou máme rozhodující dva týdny. Optimismus některých politiků, že počet nakažených klesá, Dušek nesdílí.

„Určitě tento optimismus nesdílím, což může být dáno i tím, že jsem z těch čísel víc ve stresu než ostatní. Ale opravdu bych byl velmi opatrný. Všechna obecná epidemiologická data ukazují, že epidemie zpomaluje v tom smyslu, že klesá číslo R i počet nově diagnostikovaných, zejména pokud srovnáme týdenní vývoj. Hodnoty v tomto týdny jsou proporcionálně nižší než hodnoty z týdne minulého. Také se zastavil, a v některých regionech už i klesá, podíl nově diagnostikovaných pacientů z celkového objemu testů. To jsou jednoznačná pozitiva," řekl Dušek v rozhovoru pro CCN Prima News.

Podle Duška není jisté, zda bude v nejbližších dnech pokles dostatečně rychlý. Rozhodnout by měla dodatečná opatření, která byla k těm stávajícím přijata ve druhé polovině října. „Doufejme, že poklesy budou pokračovat a reprodukční číslo dostaneme pod 1, protože to je základní alfa a omega dalšího úspěchu a zvládnutí epidemie. Takže obecné indikátory jsou pozitivní, ale optimismus bych zatím velmi brzdil a je nutné opatření dodržovat dál," brzdí přehnané naděje Ladislav Dušek.

Jak se bude virus chovat, můžeme posoudit v týdenních nebo čtrnáctidenních cyklech, takže teprve nyní se ukáže, zda byla opatření přijatá na konci října, dostatečná. Podle Duška budeme muset v současném velmi přísném režimu vydržet ještě nejméně týden až dva.

Na to, že to nejhorší máme nyní před sebou dlouhodobě upozorňuje i šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj čeká v druhém listopadovém týdnu české nemocnice kolaps. „Podle současných dat vlády na to dojde 9. až 10. listopadu," odhaduje Kubek, kdy dojde k naprostému zahlcení nemocnic. „V momentě kdy budou nemocnice zahlcené pacienty s covidem, pak se život ohrožujícím stavem stává v uvozovkách obyčejný zánět slepého střeva," říká Kubek.

Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Rekordní byl i přírůstek nově hospitalizovaných, který byl 882. Jak vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví, v současné době se v českých nemocnicích léčí s koronavirem 8278 pacientů. Čísla jsou hrozivá. Český scénář je horší, než ten italský varují vědci a doporučují dvě věci.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu