|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Domácí
Koronavirus útočí nejvíce na plicní buňky 

Testy napoví, jak těžký budete mít průběh nemoci covid-19

31. října 2020 09:26 / Depositphotos
 0   0
Na řadu otázek kolem nákazy koronavirem odpovědi stále chybí. Neví se třeba to, proč covid působí tak rozdílně na různé lidi. Ze současných poznatků to vypadá, že už brzy po začátku infekce lze prostřednictvím krevních testů rozpoznat pacienty ohrožené vážnou formou nemoci.

Zdá se, že hlavní roli v tom hraje imunita lidí. Podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího se ukazuje, že kromě protilátek hraje zřejmě důležitou úlohu také takzvaná buněčná imunita založená na T-lymfocytech. Tyto bílé krvinky pomáhají B-lymfocytům vyrábět kvalitní protilátky, zabíjejí infikované buňky, čímž brání šíření nákazy a vyvolávají zánětlivé reakce pro likvidaci infekce v místě vzniku.

„Zdá se, že částečnou buněčnou imunitu může mít část populace i bez prodělání covidu-19, a to na základě předchozí zkušenosti s infekcí jinými podobnými koronaviry, které vyvolávají lehká respirační onemocnění," míní vědec. Jakou konkrétní roli buněčná a protilátková imunita hrají a jak dlouho protilátky člověka, který nemoc prodělal, ochrání, odpověď stále není. Předpokládá se, že by to mohlo být několik měsíců až rok. 

Jedinou cestou ke kolektivní imunitě tak podle vědce stále zůstává očkování. Proč se jeden člověk nakazí dvakrát? Podle Hořejšího je možné, že první infekce nevyvolala dostatečnou silnou imunitní odpověď a imunitní paměť. Správná imunita by pak podle dosavadních testů a výzkumů měla fungovat alespoň 90 dní. Čínské studie například ukazují, že u 30 procent pacientů mělo v sobě tělo jen nízkou úroveň protilátek. Další světové studie pak ukázaly onu 90denní bezpečnou lhůtu. Většině lidem po třech měsících protilátky začaly klesat. Nadále ale nemají vědci zcela jasno v tom, jak imunita po prodělání nákazy covid-19 vlastně funguje. 

Počty nových případů nákazy onemocněním covid-19 jsou v České republice stále vysoké a onemocnění se šíří nekontrolovaně dál. Reprodukční šíslo sice začalo pomalu klesat, ale vyhráno zdaleka nemáme. Někteří odborníci stále doporučují další zpřísnění opatření. Situaci podle nich s jistotou zlepší jedině úplný lockdown, jaký panoval například v Izraeli.

Šrouby utahuje celá Evropa. Rozsáhlá karanténní opatření vyhlásily Francie a Německo, přitvrdily i Švýcarsko a Lichtenštejnsko nebo třeba Norsko, přísnější kroky v sobotu ohlásí Rakousko. Španělští poslanci schválili prodloužení nouzového stavu o šest měsíců. Ten tak bude v zemi trvat do 9. května. Kolaps nemocnic se přiblížil. Podle lékařů přijde v listopadu naprostá apokalypsa.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu