|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
Když to nejde za hranice, v chalupě je dobře vždy 

Český fenomén se v době koronavirové vrací

19. dubna 2020 07:58 / Pixabay
 1   0
Přestože se v devadesátých letech zdálo, že éra chataření a chalupaření v Česku nenávratně skončí, nestalo se tak. Naopak počet chat a chalup využívaných výhradně k rekreaci stále roste. A letos poroste ještě víc. Cestování bude kvůli koronavirové krizi omezené a chatu budou brát Češi jako únik a jedinou možnost rekreace.

Počet chat a chalup využívaných výhradně k rekreaci stále roste, a Češi se v jejich počtu na obyvatele řadí na druhé místo na světě, hned za Švédy. A současný stav ještě oblibu chat a chalup posílí.

Pandemie koronaviru má na českou společnost vliv v dlouhé řadě ohledů. Například zavřené hranice zvýšily mezi Čechy zájem o chaty a chalupy. Realitní firmy čekají, že prodej rekreačních objektů bude letos rekordní. Zároveň mají ale často kvůli současným opatřením problémy s prohlídkami objektů.

„Jestliže jsme v minulých dvou, třech letech hovořili o tom, že zájem o chaty a chalupy je velký a každým rokem roste, v letošním roce čekáme rekordní zájem. Již tyto dny se na nás obrací řada zájemců, kteří hledají chalupu ke koupi. Zaznamenali jsme dokonce již první rezervace,“ popisuje realitní makléř.

„V meziročním srovnání aktuálně sledujeme stejně silnou poptávku po chatách a chalupách jako s nástupem loňské hlavní, tedy jarní sezóny prodejů. Přitom právě u rekreačních nemovitostí by koronavirová krize mohla nákup rekreačních nemovitostí odložit, neboť se nejedná o nejnutnější řešení bytové situace. Ale neděje se tak, poptávka je naopak posílena,“ říká makléř.

V extrémních případech je aktuálně na jeden inzerát i 200 zájemců, což rozhodně nebývá zvykem. „Už v minulém roce byl o rekreační nemovitosti enormní zájem, v letošním roce očekáváme nárůst o 30 procent. Navíc se množí případy klientů, kteří si chaty či chalupy předělávají na trvalé bydliště“, shodují se další prodejci.

Internetové portály hlásí za první kvartál bezmála o polovinu víc odpovědí na inzeráty chat a o 38 procent u chalup. 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu