|  ZPRÁVY
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Domácí
Mladí lidé mohou nemoc prodělat s minimálními nebo dokonce žádnými protilátkami 

Koronavirus překvapuje. Na mladé lidi působí jinak, než se předpokládalo

15. dubna 2020 14:36 / Pixabay
 145   18
Koronavirus se v posledních týdnech a měsících stal tématem číslo jedna. A přesto, že se o něm mluví denně, stále toho o zákeřném viru víme žalostně málo.

V případě nového typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, odborníci stále nemají dostatek informací o jeho biologickém chování. Svědčí o tom stále nové a detailnější studie, které například přinesly nové informace o tvorbě protilátek u lidí, kteří nemoc prodělali.

Jedna z posledních studií například ukázala, že nejvyšší protilátky mají starší jedinci, kteří prodělají těžší formu této infekce. Naopak celá řada mladých lidí a dětí může nemoc prodělat s minimálními nebo dokonce žádnými protilátkami. Je to věc, která je opravdu překvapivá.

Právě podobné studie mohou mít vliv na koncept takzvaného imunitního pasu, jehož otázka se objevuje poslední dny v odborných diskusích. Jde o to, že pokud má jedinec protilátky proti onemocnění, je málo pravděpodobné, že by se nakazil, a není tedy zásadní důvod, aby se na něj vztahovala další restriktivní opatření v plném rozsahu.

Imunitní pasy jsou tak jednou z věcí, které je potřeba brát v úvahu v budoucích rozhodnutích. V případě koronaviru není tento koncept zralý na zavedení. Důvodem je i to,  ža o biologickém chování patogenu nemáme dost informací.

Několik případů z Jižní Koreje zase vyvolalo otázku možné opakované nákazy. Někteří jedinci totiž prodělali infekci, prošli testem s negativním výsledkem, ale později byli opět pozitivní.

Odborníci se kloní k vysvětlení, že negativní test byl u této skupiny falešný a infekce byla v jejich tělech stále přítomná. To se dříve interpretovalo tak, že imunita nebyla dostatečná. Dnes se to interpretuje tak, že se virus reaktivoval, což je asi to nejlogičtější vysvětlení.  „Že tam někde byl a bylo ho tak málo, že ho dostupné testy nedetekovaly. Po nějaké době se opět reaktivoval, bylo ho větší množství, a test ho tedy detekoval,“ vysvětluje imunoložka Říhová.

Někteří lidé mohou být nakaženi a nevytvořit si protilátky. Tělo se s nákazou vypořádá rychleji, než se proti ní vytvoří dobrá imunitní odpověď. Organismus má totiž více způsobů, jak proti vetřelci bojovat. Nálož viru také nemusela být dostatečná ke spuštění adekvátní obrany. Jak rychle a elegantně zatočit s koronavirem. Postup, který udivuje celý svět.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu