|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Koronavirus neohrožuje pouze starší generaci 

Nejsou to jen staří lidé. Koronavirus ohrožuje i další skupiny lidí

10. dubna 2020 16:34 / Pixabay
 23   0
Že je nákaza koronavirem nebezpečná zejména pro seniory je známo. Nyní ale vědci zjistili, že nemoc covid-19 může vážně ohrozit další skupiny lidí. Jedná se o osoby pobývající v místě s vyšší mírou smogu.

Vyplývá to z nejnovější studie, která naznačuje, že pokud byl člověk dlouhodobě vystaven znečištěnému ovzduší, zhoršuje se u něj i průběh onemocnění způsobeného novým koronavirem. Informovala o tom agentura DPA. Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data z více než 3000 okresů ve Spojených státech.

Výzkumníci vypočítali dlouhodobé průměrné hodnoty znečištění jemnými částicemi, sazemi poškozujícími plíce, které jsou známé také jako PM2.5, z období let 2000-2016 a porovnali je s více než 7000 úmrtími na covid-19, ke kterým došlo do 4. dubna. Při tomto srovnání experti zjistili, že nárůst PM2.5 byť jen o jeden mikrogram na krychlový metr, byl spojen s 15 procentním nárůstem v počtu úmrtí. Z toho vyplývá, že osoby vystavené smogu mají vyšší riziko úmrtí než ty, které žijí v čistém prostředí bez znečištěného ovzduší.

Spoluautorka studie a profesorka biostatistiky na Harvardu Francesca Dominiciová uvedla, že její tým výzkum urychlil z důvodu prudkého zvyšování počtu obětí a z "morální povinnosti" informovat o této zdravotní krizi. Vědci zveřejnili data i text studie ještě před tím, než byl oficiálně publikován ve snaze podpořit výzkum a pokusit se tak zabránit dalším úmrtím. Pokud se nakazíte COVID-19, přičemž vaše plíce jsou již zanícené, protože dlouhodobě dýcháte znečištěný vzduch, může být váš stav horší, než kdybyste žili někde jinde, tvrdí Dominiciová.

Podle jiné studie jsou významně náchylnější k nákaze novým koronavirem lidé s krevní skupinou A než lidé s krevní skupinou 0. Lidé se skupinou A by proto potřebovaly částečně posílit osobní ochranu, aby se zmenšila možnost nákazy. Podle výzkumníků by bylo potřeba lidé s touto krevní skupinou bedlivěji sledovat a uplatnit u nich razantnější léčbu.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu