|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Zahraniční
Gorbačovovi se připisují zásluhy na rozpadu Sovětského svazu 

Mám zlé tušení, řekl prezident a nastínil, co se chystá

29. ledna 2017 04:39 / Shutterstock
 8   0
Státník, který přispěl k ukončení studené války, varuje, že lidstvo je opět na cestě k jaderné válce. Michail Gorbačov prohlásil, že NATO a ruské ozbrojené síly jsou od sebe již na "krátký dostřel".

Gorbačov vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby v období militarizace politiky a nových závodů ve zbrojení ostře tento současný trend odsoudili. Gorbačov je přesvědčen, že to v současné době vypadá jako by se svět připravoval na válku.

Gorbačov byl osmým a posledním prezidentem Sovětského svazu. V období studené války a komunistického režimu zavedl ve své zemi tzv. glasnosť a perestrojku.

Laureát Nobelovy ceny za mír poskytl vyjádření pro článek v magazínu Time před prvním setkáním britské premiérky Theresy Mayové s americkým prezidentem Trumpem.

„Svět je dnes zavalen problémy. Zdá se, že tvůrci politiky jsou zmateni a ztraceni," řekl na začátku rozhovoru Gorbačov. „Ale žádný problém není dnes naléhavější než militarizace politiky a nové závody ve zbrojení. Naším prvořadým úkolem musí být zastavení těchto ničivých závodů," řekl a dodal, že současná situace je příliš nebezpečná. „Politici a lídři armád se vyjadřují stále bojovněji a obranné doktríny jsou stále nebezpečnější," řekl Gorbačov. „Komentátoři a televizní osobnosti se přidávají k tomuto bojovnému sborovému volání. Vypadá to tak, jako by se svět připravoval na válku," varoval.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nejhorší za poslední roky a politologové se vcelku shodují, že k tomu významně přispěl bývalý prezident Barack Obama. Nezbývá než doufat, že s příchodem  Donalda Trumpa se situace zlepší.

 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu