|  ZPRÁVY
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zahraniční
Starosta doporučuje dětem, které nejsou se stravou spokojeni, aby se stravovaly doma 

Muslimové se bouří! Ve školách bude zase dusno

23. ledna 2017 05:45 / Shutterstock
 2   1
Muslimové z francouzského města Saint-Seurin se vzbouřili proti tamnímu starostovi. Nelíbí se jim jeho rozhodnutí o tom, že místní škola už nebude nabízet alternativu k obědům obsahujícím vepřové maso.

Starosta obce Saint-Seurin oznámil, že si muslimové budou muset vystačit pouze s přílohou ve dnech, kdy se bude v základní škole podávat vepřové maso. Dodal, že si škola již nemůže dovolit nabídnout dětem jinou (nevepřovou) alternativu.

Rozhodnutí starosty vyvolalo zděšení mezi muslimskými rodiči, kteří tvrdí, že jejich děti jsou diskriminovány kvůli své víře a tvrdí, že starosta tak zahájil útok na místní muslimskou komunitu.

„Starosta se rozhodl sám. S námi toto rozhodnutí nebylo konzultováno. Jsem muslimka, ale jsem také občanka. Nejsme jiní než ostatní. Platíme místní daně a budeme platit našim dětem i jídlo ve školní jídelně. Starosta by neměl rozhodovat, co bude mít můj syn na talíři,“ uvedla pro deník France Bleu jedna z matek. „On v podstatě říká: Sněz to nebo jdi.“

Starosta stížnosti rodičů odmítl a trvá na tom, že ke kroku přistoupil z finančních důvodů. Podle něj se nejedná o politicky motivované rozhodnutí. „Nechci, aby se muslimové cítili stigmatizováni. Město je v dluzích a nemůžeme si dovolit vařit dvě různá jídla denně. Takže pokud nejste spokojeni, nejezte ve škole!“ vzkázal.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu