|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zahraniční
Koaliční partner kancléřky Angely Merkelové si přeje udržet jednotu EU  

Na světě je další německý blud! Ale co když je opak pravdou?

12. ledna 2017 06:45 / Shutterstock
 0   0
Hlavní prioritou zbývajících 27 států Evropské unie (EU) při jednání o brexitu musí být udržet EU pohromadě. Uvedli to němečtí sociální demokraté (SPD), koaliční partner kancléřky Angely Merkelové.

SPD upozornila, že EU nemůže dovolit, aby byla jakýmsi jídelníčkem, ze kterého si každý bude vybírat, co mu vyhovuje. To by totiž vedlo k neodhadnutelnému domino efektu, který by ohrozil jednotu Evropské unie.

V dokumentu s názvem "Posílení soudržnosti Evropské unie - náš klíčový bod pro jednání o brexitu", SPD píše, že jakákoli dohoda o zavedení přechodného období pro Británii, po jejím odchodu z EU, by měla být pouze krátkodobá a spojena s přísnými podmínkami.

Britská média začátkem týdne přinesla informaci, že pro Brity je prioritou omezení migrace i za cenu tzv. tvrdého brexitu, tedy ztráty přístupu na evropský trh. Premiérka Theresa Mayová na to reagovala prohlášením, že neakceptuje výrazy jako měkký a tvrdý brexit. Britští voliči souhlasí s prioritami premiérky. Bleskový průzkum společnosti ukázal, že 46% Britů považuje omezení migrace za mnohem důležitější než volný obchod s EU.

Ani německá kancléřka Merkelová nehodlá ustoupit ze své pozice a v pondělí znovu zopakovala, že Londýn si nemůže vybírat rozinky z koláče, protože by to mělo fatální následky pro celou EU.

Investoři v této situaci přestávají mluvit o tvrdém nebo měkkém brexitu. Namísto toho začínají uvažovat o řízeném nebo neřízeném odchodu Spojeného království z EU. Řízený brexit znamená, že EU i Británie najdou společný zájem a dohodnou se na přechodném období, neřízený brexit naopak předpokládá, že jednání se zvrtnou špatným směrem, budou velmi nepříjemná a Británie někdy v roce 2019 vystoupí z unie bez dohody.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu