|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zahraniční
Od druhé světové války uběhlo vice než 70 let a lidé se bojí dalšího globálního konfliktu  

Většina lidí na Západě má špatnou předtuchu! Víte, o čem jsou přesvědčeni?

11. ledna 2017 04:55 / Shutterstock
 0   0
Mezinárodní výzkumná a marketingová společnost YouGov udělala během listopadu a prosince loňského roku průzkum mezi 9000 lidmi z osmi západních zemí, Ameriky, Francie, Německa, Velké Británie, Finska, Švédska, Norska a Dánska.

Výsledky průzkumu velmi překvapily. Dvě třetiny oslovených se totiž domnívají, že svět spíše spěje k celosvětové válce, než k míru. Nejpesimističtější pohled mají obyvatelé USA.

I když od poslední světové války uběhlo již více než sedmdesát let, svět stále nevypadá jako obzvláště klidné místo. Svědčí o tom konflikty v Sýrii, na Ukrajině, ale i stále asertivnější chování Číny v Pacifiku. Výzkum prokázal, že mnoho lidí na Západě se obává nového globálního konfliktu.

Společnost YouGov požádala respondenty, aby určili, jak je podle nich svět blízko k nové velké válce na stupnici od 0 do 10, přičemž nula znamená "úplný mír" a deset "balancuje na pokraji celosvětového konfliktu". Průzkum zjistil, že mnohem více lidí si myslí, že jsme blíže k válce, než k světovému míru.

Za jednu z největších hrozeb pro světový mír, především v Evropě, je považováno Rusko. V každé zkoumané zemi velká většina lidí věří, že Rusko je hlavní nebo významnou vojenskou hrozbou pro zbytek Evropy.

Průzkum se zaměřil i na terorismus. Obyvatelé Británie, Francie, Německa a Spojených států se domnívají, že v roce 2017 dojde k velkému teroristickému útoku právě v jejich zemi.

Podle situace v mnoha zemích po celé zeměkouli se opravdu zdá, že svět nic moc hezkého nečeká!

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu