|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Ostatní
Pro polovinu Čechů je čištění zubů se zapnutým kohoutkem běžné 

Průzkum ukázal, že Češi se snaží pitnou vodou šetřit, ale kvůli častým chybám spotřeba vody naopak stále roste

09. srpna 2019 09:52 / Shutterstock
 0   0
Z výsledku průzkumu vyplývá, že se 68 % Čechů místo koupele sprchuje. To by sice přispívalo k šetření vodou, ovšem jen za předpokladu, že máte po dobu mydlení vypnutou vodu, což ale 44 % z dotazovaných nemá. Pro polovinu Čechů je čištění zubů či mydlení ve sprše se zapnutým kohoutkem naopak běžné, ukazuje výzkum.

Češi k šetření pitnou vodou někdy přistupují docela svérázně, ne všechny metody jsou však efektivní. Každý desátý Čech přiznal, že nijak výrazně vodou nešetří.

Spotřeba vody v ČR stále roste

I když se voda neustále zdražuje, v České republice spotřeba pitné vody stále roste. Podle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce průměrný Čech denně spotřeboval 89,2 litru pitné vody. Množství pitné vody spotřebované v českých domácnostech částečně ovlivňuje horko a sucho. Průměrná denní spotřeba vody z kohoutku byla v roce 2018 na jednoho člověka o 0,5 litru vyšší než v tom předchozím. Od roku 2013 spotřeba vzrostla dokonce o 1,6 litru. To potvrzuje i průzkum.

Češi chtějí šetřit, ale ne vždy ví, jak na to

Sprchování ano, ale s vypínáním vody

Za účelem neplýtvat vodou se místo koupání dvě třetiny Čechů sprchují. To je z pohledu spotřeby správné, ale jen pokud se sprchují krátce a vodu při mydlení vypínají. Z výzkumu ale vyplynulo, že 44 % lidí vodu při sprchování ani čistění zubů nevypíná. Například při patnácti minutovém relaxu pod tekoucí vodou ve sprše může odtéct až 120 litrů pitné vody do kanalizace. Pouhé upřednostnění sprchy před vanou tedy nestačí.

Úspornější myčku Češi používají, ale plní ji jen napůl

„V porovnání s mytím pod tekoucím kohoutkem může myčka ušetřit až 10 litrů vody za jeden cyklus, tedy až 3 650 litrů vody ročně v každé domácnosti,“ sděluje Tomáš Černý, analytik společnosti, která průzkum prováděla. Myčku na nádobí má podle průzkumu 40 % dotázaných (častější je v domech než v bytech). Poloprázdnou myčku nebo pračku ale pouští 48 % dotázaných.  Argument šetření vodou používám myčky oproti mytí nádobí v ruce však platí pouze v případě, pokud myčku vždy důkladně naplníte.

Instalace perlátoru pomáhá

Výzkum ukázal, že jen 26 % lidí má na bateriích perlátor, který šetří vodu. Perlátor je zařízení, které se namontujete na vodovodní baterii v kuchyni či v koupelně. Toto zařízení redukuje průtok díky usměrnění proudu a jeho provzdušnění. Přitom průtok je obyčejně redukován na 6 litrů za minutu. Běžnou baterií přitom může protéct až 12-15 litrů za minutu. Běžná rodina tak může s perlátorem ročně ušetřit až 10.000 litrů vody a nejméně 1.600 Kč za rok.

Nakupování balené vody nepomůže

Průzkum ukázal, že 12 % Čechů si domů nosí balenou vodu, kterou si kupuje v obchodě. To znamená, že si nosí stolní vodu, což je ovšem opět kohoutková voda balená v plastu.

Jak šetří zbytek Čechů?

10 % Čechů přiznalo, že nijak výrazně vodou nešetří. 3 % z dotazovaných uvedlo, že se v rámci šetření vodou méně myjí. 1 % uvedlo, že méně pije a vaří. 2 % prý šetří jiným způsobem.

Kolik lidí bylo dotázáno

Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu v druhé polovině května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč celou Českou republikou.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu