|  ZPRÁVY
st 3. července, svátek má Radomír, zítra Prokop
Domácí
Staněk odchází z ministerstva po ročním působení a je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný 

Exministr Staněk nesouhlasí, že by problémům české kultury nerozuměl

03. srpna 2019 09:28 / Česká televize
 0   0
Zásadní potíže bude muset řešit nástupce ministra kultury Antonína Staňka, který pro svůj resort mnoho nevykonal a navíc destabilizoval některé národní kulturní instituce. V poslední den své vlády navíc vyhlásil výběrové řízení na pozici generálního ředitele Národní galerie bez diskuse s odbornou veřejností. Staněk s kritikou nesouhlasí.

Neúspěšný Staněk za sebou v kultuře zanechává spoustu problémů. „Roční působení Antonína Staňka v čele ministerstva kultury lze považovat za jednoznačně neúspěšné. Ukázalo se, že pan ministr nebyl pro řízení rezortu kompetentní a problémům české kultury nerozuměl," tvrdí místopředseda ODS Martina Baxa.

Staňkovi mimo jiné vyčítá, že v době obrovského růstu příjmů státního rozpočtu nedokázal získat pro svůj rezort žádné peníze navíc, které by alespoň částečně zmírnily hluboké podfinancování české kultury. V prosinci 2018 dokonce Staněk hlasoval ve Sněmovně proti návrhům na posílení rozpočtu svého ministerstva.

„Antonín Staněk ani nezvládl předložit klíčové návrhy zákonů, především památkový zákon nebo zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře. Nekompetentnost Antonína Staňka se projevila i v destabilizačních zásazích proti klíčovým národním kulturním institucím," prohlásil Baxa. "Naprosto nepřijatelné je pak vyhlášení výběrového řízení na pozici generálního ředitele Národní galerie bez diskuse s odbornou veřejností, a to v poslední den úřadování Antonína Staňka. Exministr Staněk tedy české kultuře nijak nepomohl, a ještě po něm zůstane toto velmi problematické dědictví,"uzavřel místopředseda ODS.

Odcházející Staněk pověřil vedením ministerstva od 1. srpna ekonomického náměstka Reného Schreiera. Staněk se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Ve Sněmovně bude v řadách sociální demokracie vyjednávat o předlohách, u jejichž začátku stál.

Staněk odchází z ministerstva po ročním působení a je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný. O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. „Zná priority, zná, kde nás tlačí bota,“ konstatoval. „Zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže," uvedl Staněk.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu