|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Komentáře
Borise Johnsona vedením vlády pověřila královna Alžběta II.  

Johnson coby britský premiér představuje pro českou ekonomiku hrozbu i naději

25. července 2019 08:13 / Twitter
 0   0
Novým britským premiérem se stal Boris Johnson, jehož vedením vlády pověřila královna Alžběta II. Johnson ve funkci nahradil Theresu Mayovou. Co změna znamená pro českou ekonomiku?

Johnson ve svém prvním projevu v roli ministerského předsedy přislíbil, že Spojené království v každém případě k 31. říjnu odejde z Evropské unie, a to s dohodou s Bruselem, nebo bez ní. „Musíme naplnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu,“ řekl. Dodal, že nyní se kritici mýlí, pokud si myslí, že to opět dopadne špatně.

Podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy nový britský premiér představuje pro českou ekonomiku naději a zároveň hrozbu. Naději z toho důvodu, že by mohl ukončit období nepřehledné, ba chaotické vnitropolitické situace ve Spojeném království, která znejišťuje české vývozce.

V ideálním případě by pak dojednal s Bruselem výstupovou dohodu tak, aby se brexit odehrál bez závažných neblahých dopadů na Británii a její obchodní partnery. Hrozbu Johnsonova premiérování ztělesňuje jeho odhodlání vystoupit k 31. říjnu z EU dokonce i zcela bez dohody.

Takový „tvrdý brexit“ by poškodil například české strojírenství nebo automobilový průmysl. V Česku by ohrozil desetitisíce pracovních míst. Pravděpodobnost „tvrdého brexitu“ je však nyní z hlediska trhů stále méně než padesátiprocentní, což indikuje, že Johnsonovo jmenování do funkce je pro českou ekonomiku v souhrnu, po zvážení kladů a negativ, mírně pozitivním vývojem.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu