|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Piráti s vládním záměrem nesouhlasí a navrhují daň nezvyšovat 

Piráti chtějí zabránit zvýšení daní pro tradiční pěstitelské pálenice

26. července 2019 04:12 / Piráti
 0   0
V rámci momentálně projednávaného zvýšení daní navrhuje vláda mj. také zvýšení spotřební daně na líh obsažený v ovocných destilátech z pěstitelských pálenic, a to z 14 300 korun na 16 200 korun za hektolitr.

To by v důsledku přineslo zdražení pálení a snížení zájmu o služby tradičních pěstitelských pálenic. Piráti s tímto vládním záměrem nesouhlasí a navrhují daň nezvyšovat.

„Zásadně nesouhlasím s argumentací Ministerstva financí, že zdražení výroby pálenek v pěstitelských pálenicích povede k menší spotřebě alkoholu. V reálu tento krok povede totiž jenom k tomu, že lidé více alkoholu vyrobí nelegálně v domácích pálenicích,“ komentoval pirátský poslanec Radek Holomčík. Vláda podle něj tímto necitlivým zásahem de facto uvrhne Moravské Slovácko, Valašsko a další regiony s hlubokou tradicí výroby pálenek do ilegality.

Česká legislativa umožňuje pro vlastní potřebu vypálit ročně až 30 litrů lihu (tedy 60 litrů 50% pálenky) na domácnost ve snížené sazbě spotřební daně. V ČR je momentálně registrováno okolo 600 pěstitelských pálenic, z toho je čtyřicítka provozována místními organizacemi Českého svazu zahrádkářů.

Daňový výnos z takto vyrobeného lihu byl v roce 2018 necelých 600 milionů korun. Dle údajů Unie destilatérů je takto vyrobeno okolo 3 milionů litrů lihu ročně, nelegálně se vyrobí dalších zhruba 1,5 – 3 miliony litrů.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu