|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Do domovů by měli jít až senioři, kteří potřebují celodenní péči a nemůžou zůstat sami doma  

Kritická situace: Domovy pro seniory loni odmítly 35 tisíc žádostí

04. srpna 2019 04:03 / Shutterstock
 0   0
V klasických domovech pro seniory chybí dlouhodobě místa. Lidé teď čekají na lůžko dva až tři roky. Podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí domovy loni nevyhověly 35 tisícům žádostem.

Třicet pět tisíc odmítnutých žádostí domovy pro seniory je vysoké číslo. Ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení ministerstva David Pospíšil ale upozorňuje, že jeden zájemce podává kvůli větší šanci i několik žádostí.

„Není možné centrálně sledovat počet neuspokojených žadatelů. Jsou zaznamenávány všechny žádosti - tedy i případy, kdy si člověk, podá dvě až tři žádosti do různých domovů pro seniory,“ říká Pospíšil pro Radiožurnál. Skutečných čekajících žadatelů tak může být víc než o polovinu méně, tedy okolo patnácti tisíc. „Každopádně ministerstvo nyní připravuje novelu zákona o sociálních službách, kde by se zavedla centrální evidence všech žádostí, i způsob, jakým byly tyto žádosti vyřešeny.“

„Není možné centrálně sledovat počet neuspokojených žadatelů. Jsou zaznamenávány všechny žádosti - tedy i případy, kdy si člověk, podá dvě až tři žádosti do různých domovů pro seniory,“ říká. Skutečných čekajících žadatelů tak může být víc než o polovinu méně, tedy okolo patnácti tisíc.

„Každopádně ministerstvo nyní připravuje novelu zákona o sociálních službách, kde by se zavedla centrální evidence všech žádostí, i způsob, jakým byly tyto žádosti vyřešeny.“ Pospíšil však přiznává, že současná nabídka je kapacitně nedostačující. „Z hlediska dlouhodobých trendů je stárnutí populace velkým problémem,“ doplňuje.

Podle ministerstva by do domovů měli jít až senioři, kteří potřebují celodenní péči a nemůžou zůstat sami doma. Pro ostatní jsou alternativy bydlení, například domy s pečovatelskou službou nebo komunitní domy pro seniory. Ty lidem nad 60 let nabízí bezbariérové sociální bydlení s regulovaným nájemným. Podmínkou je, že senioři musí být soběstační, pečovatelskou službu totiž domy neposkytují. Zájemci také nesmí vlastnit nemovitosti.  

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu