|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Komerční sdělení
Jak to bylo s vynálezem grilu a 4 typy grilů, které známe v současnosti 

Jak to bylo s vynálezem grilu a 4 typy grilů, které známe v současnosti

20. prosince 2021 15:23 / Pexels
 0   0
Hodně lidí má doma gril, ale už málokdo ví, kdy a kde gril vznikl, kdo za jeho vynálezem stojí či jak krkolomný měl původně název. A ne každý se v dnešní bohaté nabídce grilů úplně vyzná.

S dobrým jídlem se pojí mnoho úsměvných či romantických nezapomenutelných příběhů. Asi žádná dobrá historka nezačíná větou: když jsme jednou jedli salát… A protože jsme velcí nadšenci obou - dobrého jídla i skvělých příběhů, podělíme se s vámi o jeden zajímavý příběh. O čem bude? O vynálezu jménem gril. Dozvíte se také, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů grilů.

Kde se vzal gril?

S vynálezem grilu se pojí jméno George Foreman. Je to zejména proto, že právě jeho tvář se objevila na amerických televizních obrazovkách koncem 90. let. George Foreman se stal hlavním ambasadorem grilu, (dokonce Američané tento vynález pojmenovávali také jako George Foreman grill). Ne vždy se však tento vynález jmenoval tak jednoduše, jako dnes. Původně nesl gril chytlavý marketingový název: „Lean mean fat reducing grilling machine“, což můžeme přeložit jako kompaktní přístroj na grilování se schopností redukovat tuk. Není divu, že časem měli lidé potřebu název zkrátit. 

Příběh Geogra Foremana v souvislosti s grilem začíná v roce 1994. Přestože mnoho lidí považuje právě Foremana za vynálezce grilu, není to zcela pravda. Skutečným autorem grilu je Michael Boehm, který pracoval jako generální manažer americké divize čínské společnosti, která se zabývala výrobou domácích elektrických spotřebičů. 

Co motivovalo vynálezce grilu?

Boehm se tedy pobyhoval ve světě elektronických spotřebičů. Problém však viděl v tom, že ani jeden z nich nedokázal opéct maso na hamburger či kuřecí prsa z obou stran. A kde je problém, tam je třeba najít také řešení! Jelikož měl Boehm zálibu v elektronice a vyhledával věci, kterým by mohl vyčarovat nový vzhled, začal experimentovat právě s používáním kousků litiny.

Při svém tvoření vycházel z teorie, že ohnuté varné plotny by měly maso opéct z obou stran, přičemž by se měl tuk odvádět mimo maso díky zakřivení ploten. Boehm vyzkoušel svou teorii s použitím zakřivených kousků litiny a zjistil, že jeho předpoklad byl správný. Krátce poté se začaly vyrábět grily a vynález se díky marketingové kampani začal úspěšně prodávat.

Jaké druhy grilů existují?

Grilů je na trhu mnoho, v zásadě ale rozlišujeme 4 typy:

  • gril na dřevěné uhlí
  • plynový gril
  • krbový gril
  • elektrický gril

Výhody a nevýhody grilů

Jak už tot akbývá, každá věc má rub a líc a nejinak je tomu i u grilů. Než se pro některý typ grilu rozhodnete, je třeba zvážit všechna pro a proti.

Gril na dřevěné uhlí

Výhody:

  • Nižší cena v porovnání s jinými grily.
  • Díky nízké hmotnosti lze gril snadno přenášet.
  • Vyčaruje nenahraditelnou atmosféru a romantiku.
  • Jídlu dodá nezaměnitelnou chuť grilování.

Nevýhody

  • Na roztopení grilu je zapotřebí delší čas.
  • U některých modelů nelze regulovat intenzitu ohně.
  • Je třeba vynášet popel a čistit grilovací rošt.
  • Je třeba dávat pozor, aby tuk, který odkapává z masa, nepřicházel do kontaktu s uhlíky.

Plynový gril

Výhody

  • Komfortně se používají.
  • Poskytují možnost snadno regulovat teplotu.
  • Existují také plynové grily s lávovými kameny na dně grilu, které jsou díky své struktuře schopny nasávat odkapávající tuk, a tím zabraňují uvolňování škodlivých látek.

Nevýhody

  • Vyšší cena.
  • Chybí typická kouřová chuť a vůně grilovaného jídla.
  • Údržba vyžaduje výměnu lávových kamenů a jednou ročně i výměnu propan-butanové bomby.

Krbový gril

Výhody

  • Je vhodný pro perfektní grilovačku v zahradě.
  • Zkrášluje zahradu.
  • Nevyžaduje se montáž a demontáž po každém použití.
  • Díky otevřenému ohni se postará o příjemnou atmosféru.

Nevýhody

  • Příprava jídla vyžaduje cca 1 hodinu.
  • Je třeba pravidelně vybírat popel a čistit grilovací rošt.
  • Zabírá více prostoru v porovnání s jinými typy grilů.

Elektrický gril

Výhody

  • Neprodukuje téměř žádný kouř, proto je vhodný i do interiérů.
  • Elektrický gril se rychle nahřeje, takže grilovat můžete pár minut po zapnutí grilu.
  • Je kompaktní a dobře skladovatelný.
  • Grilovat na elektrickém grilu zvládne i začátečník.
  • Není třeba kupovat uhlí ani dřevěné brikety, jako zdroj využívá pouze elektrickou energii.

Nevýhody

  • Při umísťování grilu musíte myslet na dostupnost zásuvky.
  • Grilovanému jídlu chybí typická kouřová příchuť a vůně.
  • Cena je vyšší.
Fotogalerie
Lucie Wirthová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu