|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Po zhasnutí včely ihned padají k zemi 

Včely ve tmě okamžitě padají k zemi. Tato zajímavost má několik vysvětlení

14. prosince 2021 17:27 / Pixabay
 0   0
V posledních týdnech obletěly internet fascinující záběry ukazující včely, které po zhasnutí světla okamžitě padaly k zemi. Tento velice zvláštní jev, který byl demonstrován na včelách umístěných v průhledném boxu, má hned několik příčin.

Tento pokus s africkými včelami demonstroval Hamish Symington, doktorand z Cambridgeské univerzity ve Spojeném království, který studuje opylování, květiny a bezpečnost potravin. Na videu, které natočil, ukazuje skupinu včel ve skleněném akváriu vybaveném světlem. Poté, co světlo zhasl, všechny včely spadly na zem.

Vědci zatím přesně nevědí, proč se to děje, protože v této oblasti existuje jen velice málo výzkumů. Existuje ale hned několik teorií, které tento jev vysvětlují.

Obranný systém

Mezi odborníky se stále častěji objevuje názor, že by to mohl být jakýsi „navigační blokovací mechanismus“, například v případě bouře. Mohlo by se stát, že nepříznivé počasí odhodí včelu na neznámé místo a ona se nedokáže vrátit do úlu. Proto se raději zhroutí na zem a když se počasí ustálí, včela se vrátí do svého domova. Tato teorie spočívá také v tom, že včely používají polohu Slunce jako navigaci a jakmile klesne za horizont, přestanou se pohybovat.

Jiná teorie hovoří o reakci na ohrožení. Když nějaký predátor proletí nad včelou, zastíní ji, což způsobí, že se zhroutí na zem, a je tak před predátorem ve větším bezpečí.

Chybí výzkum

Skutečný důvod je ale pouze v rovině úvah. Skutečností také je, že ne všechny druhy včel tohle dělají a většina z nich dokáže létat i v noci. Pro lepší pochopení tohoto neobvyklého jevu by bylo potřeba provést celou řadu výzkumů, a proto se zatím pracuje pouze s těmito teoriemi. Dále čtěte: (Znovuobjevení vyhynulého druhu. Extrémně vzácná sladkovodní ryba byla nalezena v Turecku).

Zdroj: (Independenet.co.uk).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: včela, tma, pád, zajímavost
Zavřít reklamu