|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Obří talířovku se podařilo zachytit v ohromné hloubce 

Vědci v hlubinách zahlédli extrémně vzácné stvoření. Existuje jen sto záznamů o jeho setkání s člověkem

10. prosince 2021 10:46 / Monterey Bay Aquarium Research Institute (volný zdroj)
 0   0
Vědcům se podařil zachytit fascinující záběr extrémně vzácné hlubokomořské medúzy - takzvané Talířovky bájné. Záhadné stvoření, o jehož životě se toho mnoho neví, bylo nafilmováno v hloubce jednoho kilometru. V historii vědy existuje jen stovka záznamů o setkání člověka s tímto tvorem.

V hloubce okolo jednoho kilometru pod hladinou moře se skupině biologů podařilo zachytit extrémně vzácného tvora, který byl dosud spatřen jen stokrát. Jedná se o druh obří hlubokomořské medúzy zvané talířovka bájná (Stygiomedusa gigantea). O životě tohoto fascinujícího obra se toho příliš neví právě proto, že se výzkumníkům ukáže jen zřídka.

Na snímku je vidět zhruba 1 metr široký zvon na pulzujícím průsvitném karmínově zbarveném těle s čtveřicí dlouhých chapadel. Vědci ho objevili v hloubce 990 metrů, kam sluneční světlo téměř nepronikne. Dlouhá chapadla medúzy se táhnou do dálky nejméně deseti metrů.

Extrémně vzácná medúza

Vzácný druh medúzy byl poprvé objeven v roce 1899 v Arktidě. Přestože se předpokládá, že se tento druh vyskytuje v oceánech po celém světě, bylo stvoření oficiálně spatřeno pouze 100krát za 110 let. 

Želatinové tělo talířovky je protkáno miliony žahavých buněk, kterými dokáže bleskurychle ochromit svou kořist. Vědci se domnívají, že tento tvor se živí menšími rybami a dalšími drobnými živočichy. Vzhledem k hloubce, ve které tvor žije, se však o jeho životě prakticky nic neví.

V mexickém zálivu

Díky pozorování této medúzy před několika lety v Mexickém zálivu však vědci získali alespoň malou představu o tom, jakým způsobem tato medúza loví. Byla totiž spatřena poblíž útesu, kde spustěnými dlouhými chapadly pročesávala okolí přítomných organismů. Dále čtěte: (Obří ryba brázdila vody pravěkých oceánů. Vážila téměř padesát tun).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu