|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Zlatý nákrčník z doby římské byl objeven v lese u Brna 

Archeologové řeší záhadu kolem zlatého šperku objeveného v brněnských lesích

30. května 2020 14:02 / ÚAPP Brno
 65   2
Hledači kovů pomocí detektoru objevili v lesích kolem Brna zlatý šperk, který pochází z římského období. Archeologové si nyní lámou hlavu tím, jak se tento šperk mohl na naše území dostat, protože v okolí nebyly zaznamenány žádné nálezy, které by nasvědčovaly, že by se zde Římané zdržovali.

Archeologové zkoumají zlatý nákrčník, který ve Ždánickém lese jihovýchodně od Brna objevili hledači kovů pomocí detektoru. Tento zlatý šperk archeologové zařadili do pozdní doby římské a nyní si lámou hlavu nad tím, jak se šperk na naše území dostal. Podobný nález je totiž na území Česka naprosto ojedinělý.

Objevili ho zcela náhodou

Nákrčník objevil již v lednu tým archeologů v hloubce přibližně dvaceti centimetrů pod zemí. Tento vzácný zlatý šperk tak objevili zcela náhodou, během pátrání po mincích z doby třicetileté války. Samotný nález je pro vědce obrovskou záhadou, protože neexistuje žádné logické vysvětlení, jak se v lese poblíž Brna objevil.

Přestože se archeologové usilovně snažili původ nákrčníku rozklíčovat, zatím pro ně zůstává i nadále záhadou. Takovéto šperky jsou často nalezeny například v hrobech nebo na pietních místech, kde byly uloženy spolu se zemřelými. Podle archeologů se mohlo jednat například o náhodnou ztrátu.

Vědci mají zatím pouze hypotézy

Jedním z vysvětlení může být také to, že nákrčník mohl být součástí depotu spolu s mincemi z třicetileté války. Tyto hypotézy jsou však nepotvrzené a neopírají se o žádné relevantní důkazy, a proto je možné, že jsou naprosto mylné.

Tento vzácý šperk patří do skupiny nákrčníků se speciálně tvarovaným zapínáním. Celková váha šperku je 32 gramů a zlato, ze kterého je vyrobený, vykazuje ryzost 900/1000.  Unikátní šperk nyní bude převezen do depozitu některého z českých muzeí. Dále čtěte: (Tato část lidského mozku ležela v zemi tisíce let. Vědci konečně přišli na to, jak je možné, že se nerozložila).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu