|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Pod hladinou moře se ukrývá obří množství sladké vody 

Vědci objevili na Novém Zélandu obří zásobarnu sladké vody. Ukrývá se pod mořským dnem

26. března 2020 09:57 / Internet
 1   0
Na východním pobřeží Nového Zélandu se vědcům podařilo objevit obrovské zásoby pitné vody. Obrovský rezervoár sladké vody se nachází pod mořským dnem a podle expertů je v něm dostatek vody na to, aby se stala zdrojem pro velkou část ostrova.

Vědci objevili na východním pobřeží Nového Zélandu pod mořským dnem obří rezervoár sladké vody. Podle dosavadních průzkumů je zásoba životadárné tekutiny natolik obrovská, že může posloužit jako zdroj pitné vody pro většinu ostrova.

Tento objev je pro Nový Zéland doslova spásnou zprávou, protože zejména východní část ostrova ohrožuje nedostatek pitné vody. Přesný objem zásobníku není ještě znám, ale mohl by obsahovat tolik vody, kolik by se vešlo do více než osmi set milionů olympijských bazénů.

Voda v přírodním rezervoáru pochází ještě z poslední doby ledové. Vůbec první náznaky toho, že tato zásobárna vody existuje, vědci přinesli již v roce 2012. V té době prováděli geologové výzkumy a vyhloubili hluboký vrt přibližně padesát kilometrů od města Timaru. Během výzkumu nastalo velké překvapení, protože na místě objevili takzvanou brakickou vodu, tedy směs sladké a slané vody.

Na toto místo se vrátili v roce 2017 a zahájili výzkum s pomocí různých vědeckých metod, díky kterým se jim podařilo vytvořit 3D model toho, jak by přírodní zásobník mohl vypadat. Podle všeho se tak voda nachází zhruba 20 metrů pod mořským dnem a rozprostírá se do vzdálenosti až 60 kilometrů od pobřeží.

Vědci také zjistili, že velká většina této vody pochází z tání na konci poslední doby ledové, ale rezervoár je doplňován pravidelnými srážkami. Podle měření se pod mořským dnem může nacházet až těžko představitelné dva tisíce kubických kilometrů pitné vody.

Zásobník může podle vědců pomoci několika oblastem, které pro narůstající změnu klimatu a stále větší populaci trápí suchá a nedostatek vody. Dále čtěte: (Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu