|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
V pražské zoo se narodilo mládě slona indického 

V pražské zoo se po letech narodilo slůně. Jeho pohlaví je zatím neznámé

28. března 2020 14:25 / Internet
 3   0
Chov slonů má v pražské zoo dlouholetou historii, odrodit mládě se však podařilo jen několikrát. Slůně se tak stalo cenným přírůstkem sedmičlenného stáda, které pražská zoo chová. Návštěvníci se mohou pokochat pohledem na slony v novém areálu, v takvaném sloním údolí.

Pražské zoo se v pátek ráno narodilo po letech mládě slona indického a zoologická zahrada očekává v nejbližších dnech porod ještě další březí samice. Pohlaví narozeného mláděte zatím ošetřovatelé neznají. Podle vyjádření zoo byl porod slůněte složitější, a to vzhledem k aktuální situaco kolem koronaviru.

Samotná zoo je díky opatřením od 13. března pro všechny návštěvníky uzavřená, ale provoz v areálu pokračuje. I zoologická zahrada však musela přijmout opatření a rozdělila se na několik týmů, které spolu navzájem nepřicházejí do styku.

Slony chová pražská zoo již od roku 1933 a za tuto více než osmdesátiletou historii se podařilo odchovat i několik mláďat. Vůbec prvním narozeným mládětem byla samička Sita, která na svět přišla před sedmi lety. Nejstarším slonem, který je zároveň druhým nejstarším zvířetem v trojské zoo, je samice Gulab.

Během normálního provozu mohou návštěvníci vidět slony v takzvaném údolí slonů, které bylo postaveno v roce 2013 a jeho výstavba přišla na půl miliardy korun. Tento areál nabízí slonům samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům umožňují dostatek pohybu i během zimních měsíců.

Pražská zoo byla poprvé otevřena 28. září 1931 a od té doby ji navštívily miliony lidí. Podle statistik zoologické zahrady ji pouze vloni navštívilo 1 456 526 zájemců, kteří mohli vidět až 670 druhů zvířat, jež zoo chová. Dále čtěte: (Prehistorické monstrum vážilo téměř tunu a měřilo přes tři metry).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu