|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
T-lymfocyt dokáže vyhledat a ničit nádorová onemocnění 

Britové objevili zvláštní bílou krvinku, která napadá rakovinné buňky. Může se jednat o zásadní průlom v léčbě zákeřné nemoci

25. ledna 2020 08:06 / Internet
 24   2
Vědci z britské univerzity v Cardiffu učinili revoluční objev, když se jim podařilo identifikovat zvláštní druh bílé krvinky, který dokáže účinně likvidovat buňky nádorů. Tento objev by podle vědců mohl otevřít cestu k novému typu léčby závažných rakovinových onemocnění.

Tým britských vědců z univerzity v Cardiffu identifikoval speciální druh bílé krvinky, která dokáže účinně ničit rakovinné buňky. Podle autorů tohoto objevu se může jednat o počátek zcela nového přístupu k léčbě onemocnění rakovinou. Nově objevená bílá krvinka, kterou vědci nazvali T-lymfocyt, má také velkou výhodu v tom, že neničí okolní zdravé buňky.

Britští výzkumníci při objevu vycházeli ze znalostí, které má medicína o fungování lidského imunitního systému. Vědci vycházeli taktéž ze znalostí T-lymfocytů, které jsou přirozenou součástí obranného systému člověka. Nový výzkum ale odhalil zcela nový T-lymfocyt, který díky receptorům dokáže najít a zničit velké množství typů rakovinových buněk.

Vědci tuto bílou krvinku zkoumali v laboratorních podmínkách, kde dokázala efektivně vyhledat a zničit buňky, které se vyskytují například v nádorovém onemocnění plic, kůže, tlustého střeva a mnoha dalších orgánů. Díky tomuto výzkumu se vědcům otevírají zcela nové možnosti v léčbě těchto závažných onemocnění.

Nově objevený T-lymfocyt navíc nechal okolní tkáň zcela nepoškozenou, což je obrovský rozdíl proti dosavadním způsobům léčby. Vědci však ke studii podotýkají, že se jedná o objev, který funguje zatím pouze v laboratorních podmíkách a k převedení do praxe je ještě daleká cesta.

Léčba za pomoci T-lymfocytů, které jsou součástí imunitního systému, již existuje v USA, ale byla patentována teprve před dvěma lety. Vědcům v USA se tak podařilo vyvinout účinný lék CAR-T, který vytváří lymfocyty, které livkvidují rakovinné bujení. Lék je však neúčinnný při léčbě tuhých nádorů a léčba je velice drahá. Dále čtěte: (Díky nedávno objeveným vlastnostem marihuany mohou být zachráněny miliony lidí).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu