|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Cihla nalezená v mexickém parku pochází z pokladu Aztéků 

Vědci díky speciálnímu rentgenu odhalili, odkud pochází obrovská zlatá cihla nalezená v mexickém parku

15. ledna 2020 08:15 / Internet
 45   0
Podle nejnovější vědecké studie byla velká zlatá cihla objevená v roce 1981 v mexickém městském parku součástí pokladu, který ukradl slavný španělský dobyvatel Hernán Cortés Aztékům. Zlatou cihlu Španělé pravděpodobně ztratili během úprku, když je Aztékové napadli.

Vědci rozluštili záhadu zlaté cihly, která byla objevena před devětatřiceti lety v Mexiku. Podle nejnovějšího výzkumu byla tato zlatá cihla součástí obrovského pokladu, který Aztékům ukradli španělští dobyvatelé v čele s Hernánem Cortésem.

Téměř dvoukilovou cihlu zlata objevili dělníci při výkopových pracích v parku Alameda, který se nachází přímo ve středu mexického hlavního města Mexico City. Od roku 1981, kdy byla cihla objevena, byl pro archeology její původ neznámý. 

Díky speciálnímu rentgenu nyní vědci přišli na to, že cihla se na místě dnešního parku ocitla po takzvané Smutné noci, jak španělští dobyvatelé nazývají noc, kdy je Aztékové napadli a pobili většinu jejich mužů. Dobyvatelé, kteří během noci utekli i s uloupenými aztéckými poklady, tuto cihlu pravděpodobně ztratili během útěku.

Speciálním rentgentovým zařízením vědci dokázali identifikovat složení zlata, které přesně odpovídalo ostatním zlatým artefaktům z aztécké říše.

Cortes a jeho muži dorazili do Mexika v roce 1519 s cílem dobýt velkou a silnou Aztéckou říši v čele s císařem Moctezumou. Během tohoto tažení byla většina aztéckých památek zničena a téměř všichni Aztékové zahynuli. Dále čtěte: (Pod aztéckou pyramidou v Mexiku byla objevena chodba do podzemí).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: vědec, cihla, zlato, Mexiko
Zavřít reklamu