|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Velký hadronový urychlovač je největším zařízením svého druhu 

Vědci zmenšili obrovský částicový urychlovač do zařízení o tloušťce lidského vlasu

06. ledna 2020 07:52 / Internet
 11   1
Všechny urychlovače částic na světě mají jedno společné - jedná se o obrovská a také velice složitá zařízení, na kterých vědci provádějí širokou škálu experimentů. Vědcům se nyní podařilo vytvořit tak miniaturní urychlovač částic, že je tenčí než lidský vlas.

Urychlovače částic jsou velice rozměrná a také složitá zařízení, která se používají k výzkumu elementárních částic, ale i v technické praxi. Největším takovým zařízením je Velký hadronový urychlovač, který je umístěn v podzemním tunelu o obvodu více než 27 kilometrů.

Toto běžně složité zařízení se ale vědcům podařilo neuvěřitelně zjednodušit a vytvořili tak první prototyp mikroskopickéhoh urychlovače, který je umístěn na čipu o rozměru tři setiny milimetru, což je přibližně polovina tloušťky lidského vlasu.

Přístroj má samozřejmě omezené využítí, ale podle vědců se dá využít například v medicíně, materiálové vědě nebo při chemických výzkumech. Podstata mikroskopického urychlovače zůstává stejná, jako je tomu u velkých urychlovačů částic. Zářiče dodávají částicím kinetickou energii, ale v závislosti na množství dodané energie vzrůstají i nároky na velikost celého zařízení.

„Největší urychlovače jsou jako výkonné dalekohledy. Na světě je jich jen pár a vědci musí přijít k nim, pokud je chtějí použít,“ uvedla v tiskové zprávě Stanfordovy univerzity inženýrka Jelena Vuckovicová.

V urychlovačích se využívají většinou mikrovlny, ale vědcům se podařilo využít jako zdroj záření infračerveného světla, které má velice krátkou vlnovou délku. Vědci využili speciálního laseru spolu s unikátním tvarem celého urychlovače, které umožňují urychlit částice téměř na rychlost světla.

Urychlovač v čipu je zatím jen prototypem. Představuje jednu fázi urychlení, která vyvine energii jeden kiloelektrónvolt. Cílem je nakonec dosáhnout jeden megaelektrónvolt, což by umožnilo využít přístroj pro medicínské účely i léčbu. K dosažení takového výkonu však bude potřeba nejdříve zapojit přibližně tisíc těchto urychlovačů, což vědci plánují koncem letošního roku. Dále čtěte: Ve Francii vznikne nejsložitější zařízení na světě. V přepočtu vyjde na 500 miliard korun.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu